Ho-ho-hóóó! Nézzük, mit tojt a mod-mikulás! :)

World in Conflict

Kiadták a Modern Warfare 4.1-es változatát... mármint a modot, ami World in Conflict című remekműhöz készült.

Mivel a játék eredetileg a nyolcvanas években játszódik, magától értetődő volt egy modern hadviselést bemutató kiegészítés is hozzá. A modba, amellett, hogy modernebbre cserélődnek a harci eszközök, bekerült pár új jövevény is, mint a drónok és a célkövető gyalogsági tankelhárító fegyverek, továbbá a minden ellen védekező (vagy legalábbis próbáló) automata légvédelmi gépágyúk, amelyek akár a közeledő rakétákat is el tudják kapni, még mielőtt elérnék céljukat.

Fejlettebb szimulációt kapott a ballisztika és az irányított rakéták viselkedése, így még valósághűbbé téve a játékot, igencsak látványos tűzijátékokat idézve elő. Szerintem egyébként is az egyik legélethűbb RTS a World in Conlict, szóval így csak fokozták a járék nagyszerűségét a modderek.

Mindennek ára is van persze: a gépigény növekedett az alapjátékhoz képest, de nem valószínű hogy ez gondot okozna, hiszen a játékmotor remekül optimalizált. Trailer alant, letöltés pedig a ModDB oldalán.

A poén (és mellékesen a teljesség) kedvéért megemlítem, hogy a Command & Conquer Generals: Zero Hour mellé is készül egy azonos nevű mod.

Company of Heroes

A Company of Heroes: Opposing Fronts is megkapta a maga modern modját (ez egy ilyen modern hónap, na), aminek legfrissebb verziója a napokban került kiadásra. Aki nem ismerné, a mod a roppant fantáziadús „Modern Combat” néven vált ismerté, és egy napjainkban történő USA és Kína közötti, képzeletbeli fegyveres konfliktus lejátszását teszi lehetővé. A legutóbb frissítés nem tartalmaz nagy újdonságokat, inkább csak bugokat orvosol, és a kiegyensúlyozást célozza. Letölteni innen lehet. A mod érdekessége, hogy megfelelő barkácsolással együttműködik a játék steames verziójával is. Alant trailer, jó szórakozást!

The Elder Scrolls 5: Skyrim

„Állj át a sötét oldalra!” legalábbis a Skyrimben, a „Pull Mastery Hookshot or Grappling Hook” modocska segítségével, amivel olyan skilleket lehet beszerezni amelyekkel távoli tárgyakat, élőlényeket húzhatunk magunkhoz (különösen vicces a csirkékkel játszani), vagy rángathatunk, pont úgy, mint ahogy az Star Wars-univerzumban szokás az Erő segítségével.

Hogy ne csak a varázslókaraktereknek legyen jó napjuk, hasonlóakat lehet művelni íjjal is, ha a nyílhoz rögzített kötelet hasznájuk (olyan Tomb Raider-szerűen). Persze ezeket a képességeket nem kapjuk meg rögtön, össze kell szedni hozzá a szükséges spellbookokat (varázskönyvek). Letölteni a Steamről lehet.

Kapcsolódó hír, hogy készül a Morrowind a Skyrim játékmotorjára, „Skywind” névvel ami nyilván a jobb grafikát és a jobb kompatibilitást, illetve a modern hardver kihasználását célozza. Habár hasonló irányba indult el a már bemutatott OpenMW is, valószínű hogy a Skywind előbb éri el a kész állapotot, hiszen csak egy mod, nem egy teljesen új játékmotor, aminek megvannak a hátrányai is.

Half-Life 2

Zöld utat kapott a Black Mesa mod Steamre, fizetős játékként -- igaz, a készítők ígéretei szerint továbbra is elérhető marad ingyenes Half-Life 2 modként. Hogy ennek mi értelme van, vitatható, de az biztos, hogy ha valaki megvásárolja a Black Mesát, a külön játékként való telepítés egyszerűbbé teszi a használatot, na meg a frissítések telepítésével sem kell bajlódni hiszen a Steam elintézi, emellett a készítőket és megtámogathatják a vevők. A Black Mesa egyébként még mindig nincs teljesen kész; a tavaly kiadott mod csak nagyjából a történet feléig kísérte el Gordon Freemant.