Tegnap jelentette be az állítólag volt Stalker-fejlesztőkből verbuválódott West Games, hogy Arieal címmel elkészíti a kultikus sorozat szellemi folytatását. A játék Kickstarter-gyűjtése ma indul el, de már most bajban van a projekt, mert a Survariumon dolgozó Vostok Games perrel fenyegeti a West csapatát.

A játékot tegnap már bemutattuk, akit érdekelnek a részletek, karrintson ide! A lényeg röviden ennyi: a West Games Areal című posztapokaliptikus FPS-e a Stalker-játékok minden szeretett elemét visszahozza, a csapat pedig nevetségesen keveset, 50.000 dollárt kér a projektet támogató rajongóktól. És hogy kik is a West Games tagjai? Nos, állításuk szerint főként olyan szakemberek, akik a Stalker 2-n és a Survariumon dolgoztak -- de úgy tűnik, ez az állítás nem igaz.

Joe Mullin, aki egykor a GSC GameWorld, majd később a Vostok Games közösségi kapcsolatokért felelős menedzsere volt, a Vostok fórumán azt írta, hogy már kapcsolatba léptek a GSC ügyvédeivel, mert a West Games munkatársai sosem dolgoztak velük egy csapatban. Aúcs.

Ráadásul a VG247 stábja rámutatott, hogy az Areal egyelőre meglehetősen üres weboldalán a koncepciórajzok többsége a Stalkerből származik, azon belül is a játék rajongói Wiki-oldaláról. Még nagyobb aúcs.

De nyugi, van tovább is: a GSC szerint (igen, a cég még létezik, meglepetés) sok West Games-fejlesztő csak érintőlegesen foglalkozott a Stalker-játékokkal, többen voltak olyanok, akik csak azért dolgoztak 1-1 hétig a cégnél, hogy beírhassák azt a szakmai önéletrajzukba. Mi több, a sztorit jegyző Szergej Tarmasevnek van egy azonos című könyve, amiből több rajz is feltűnik a Kickstarter-videóban, csakúgy, mint a Unity motor egyik techdemójából.

A gyűjtés egyébként ezerrel száguld, a cikk írásakor a Kickstarter-oldalon már a bekért összeg fele a kasszába van. A West Games ugyanitt reagált a Vostok vádjaira, szerintük félreértés történt, és természetes, hogy az alig egy-két kivált emberrel induló West egy idő után felszívott pár új tagot -- hát izé. Mi nagyon örülnénk, ha az Areal valóság lenne, de egyelőre mindenkit óva intünk a projekt támogatásától, mert a videó sem volt túl meggyőző, és sok a kérdés a játék körül.