Áprilisban már írtunk nektek arról, hogy a Sony fontolóra vette egy erősebb PlayStation 4 kiadását, ami alaposan áthágja a korábban lefektetett szabályokat, miszerint, ha megvásárolsz magadnak egy konzolt, akkor 5-6 évig vígan elleszel vele. A japán cégóriás pár napja bejelentette, hogy egyből két PS4-változattal fog még idén érkezni: a PS4 Slimmel – aminek megjelenése várható volt a korábbi generáció tükrében – és a PS4 Proval, ami továbbfejlesztett hardverrel rendelkezik és 134 990 forintos árcédulával kerül forgalomba. Ezzel az árazással azoknak a felhasználóknak kedveznek, akik még nem tartoznak a konzoljátékosok közé, vagy éppen még az előző generációt nyüstölik, de egy ideje már tervezik, hogy PS4-re fognak váltani. Azok azonban, akik már régóta rendelkeznek PlayStation 4-gyel, arculcsapásnak érezhetik ezt a lépést, hiszen gyakorlatilag olyan áron kínálnak magasabb teljesítményű konzolvariácót, mint amennyiért ők pár éve vásárolták az első változatukat.

ps4-pro-console.jpg

És hogy mennyi pluszt jelent majd egy PS4 Pro beszerzése? Kezdjük az Xbox One S óta ismerős HDR és 4K élménnyel, mivel ez az egyik legproblémásabb témakör. A Pro ugyan feltuningolt órajelekkel rendelkezik, ezért képes a full HD felbontás 4K-ra történő felskálázására egy újfajta upscaling technológiának köszönhetően, ám nem szabad elfelejteni, hogy ez nem jelenti a natív 4K-s felbontást, amire sokan már annyira várnak. Ráadásul egy-egy játék esetén – mint például a Rise of the Tomb Raidernél – többféle játékmód közül is választhatnak majd a tulajdonosok: 1080p-s felbontás 30 fps-sel és hatalmas részletgazdagsággal, vagy 1080p-s felbontás és 60 fps-s maximum, esetleg a felskálázott 4K mód, ahol a framerate viszont kétséges, hogy mennyire lesz magas, illetve stabil. A gond ott van, hogy a PS4-re fejlesztő csapatok többségének – egy-két kivételtől eltekintve – eddig is gondot okozott a full HD-s felbontás és a 60 fps garantálása, úgyhogy kíváncsiak leszünk, hogyan fogják ezt a magasabb szintet megugrani. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy ha valóban szeretnénk megfelelő minőségben élvezni a HDR és a 4K nyújtotta élményeket, akkor be kell ruháznunk egy ezeknek a kritériumoknak megfelelő, alacsony input laggal rendelkező televízióra, ami alsó hangon is több százezer forintba kerül. Ekkora befektetést viszont nem biztos, hogy ér egy 4K-közeli állapot.

Aggódni azonban nem kell, hiszen a Sony elmondása szerint nem lesznek külön PS4 Pro-exkluzív játékok, viszont az már sokkal aggasztóbb, hogy óhatatlanul különbségek lehetnek a régi PS4-userek és az új PS4 Pro-felhasználók között hardverük teljesítménydifferenciálja miatt. Természetesen meg kell várnunk még az új konzol megjelenését ahhoz, hogy ezt határozottan állíthassuk, viszont ha ténylegesen lesznek különbségek a játékosok között, akkor a régi tulajdonosok nyugodtan értékelhetik úgy a helyzetet, hogy rájuk erőltetik a váltást, hiszen értelemszerűen nem szeretnének hátrányban lenni a jobb teljesítményű konzoltulajokkal szemben. Szomorúan tapasztaltuk, hogy sokan már most elkezdték eladni a régi gépeiket, hogy minél hamarabb beszerezhessék a Pro változatot, pedig először mindenki jobban tenné, ha megvárná a hardverrel kapcsolatos első teszteket és azok fényében kezdene el a váltáson gondolkodni.

ps4-pros.jpg

A Sony egyébként azzal indokolta a PS4 Pro bejelentését, hogy a grafikára érzékeny embereknek szánták, akik inkább a PC fele fordulnának, ha csak a szimpla PS4 vagy a Slim látványvilágával találkoznának, de ez inkább egy jól meghozott üzleti lépésnek tűnik, amivel borsot törhetnek a rivális Microsoft orra alá, ami az Xbox One S-sel és a csak jövőre érkező, prémiumkategóriás Project Scorpióval akar nagyot szakítani. Igen ám, csak a Sony nagyon ügyesen célozta meg az ünnepi szezont a régi gépet felváltó Slimmel és a magasabb teljesítményt garantáló Proval, így szinte borítékolni lehet, hogy még nagyobbra növeli előnyét a konkurenciához képest. Ám ennek bizonyos szinten a játékosok látják a kárát, hiszen ők akkor járnának a legjobban, ha kiegyenlítettek lennének az erőviszonyok és mindkét konzolgyártó teperne a kegyeikért. Viszont így inkább a PC-s piacra kezd hasonlítani a konzolos üzletág, ami minden, csak nem üdvözlendő.