Ami március idusán csak kósza pletykának tűnt, arról most egyre több információ szivárog ki, miszerint a Sony frissíteni fogja a PlayStation 4-et és egy jóval erősebb modellt adnak ki belőle, ami már támogatni fogja a 4K-s felbontást is. A frissített PlayStation 4.5 magasabb órajelű, 1,6 GHz-ről 2,1 GHz-re növelt procival, erősebb GPU-val (18 CU-ról 36 CU) és gyorsabb, 218 GB/sec-es memóriával érkezik, egyelőre még nem tudni, hogy pontosan mikor.

Arról azonban továbbra sem szól a fáma, hogy milyen árcédulát fognak aggatni a termékre (a pletykák szerint 400-500 dollár lesz), ami egy sor problémát vet fel. Ugyebár a kezdetekben, 2013 novemberében, még csak 500 GB-os PlayStation 4-ről beszélhettünk, ami 400 dollár/eurós áron érkezett a boltokba, viszont két év elteltével a Sony -- látva a gép iránti hatalmas érdeklődést -- 50 dollárral csökkentette az alapárat. Akkor még nem tudtuk, hogy ezzel a lépésével csinál helyet az 1 TB-os változatnak, amivel legfőképp a digitális játékok kedvelőit célozták meg, ugyancsak sikerrel.

Most azonban nagy fába vágták a fejszéjüket, több szempontból is. Azok a játékosok, akik egyszer már lepengették a teljes árat a konzolért, nem biztos, hogy még egyszer leperkálják ugyanezt, vagy akár ennél magasabb összeget, ezért a legjobb mindegyikőjük számára az lenne, ha valamiféle upgrade lehetőséget biztosítanának nekik, hogy kis ráfizetéssel tudjanak váltani a 4K-s élményt jelentő legújabb PlayStation modellre. Itt jön azonban a bökkenő, hiszen a mai napig csak nagyon kevés cím van, ami a jelenlegi generáción egyáltalán képes fullHD-felbontásban, 60 fps-sel futni. Na most, ehhez képest a 4K valóban hatalmas ugrás lesz, arról nem is beszélve, hogy ehhez megfelelő monitort vagy TV-t kell mindenkinek beszereznie, amit sokáig szinte csak PS4-es játékra tud majd használni, már ha időben jönnek majd rá új játékok és nem csak 4K Remastered változatukkal tömik be a szánkat. Valószínűleg itt is az lesz az ésszerű megoldás a felhasználók részéről, mint más generációváltásnál, hogy a premierhez képest 1-2 évvel később éri meg váltani, mivel addigra lesz is mivel kihasználni a 4K-ban rejlő lehetőségeket.

4k-hdtv-relative-sizes.png

4K felbontás az 1080p-hez képest

A Sony időben elkezdte a tűzgyújtást, ugyanis kikötötte, hogy a fejlesztőknek szigorúan mind a két PS4 változatra el kell majd készíteniük játékaikat, azaz nem tehetik meg, hogy csak a 4.5-ösre fejlesztenek. Bár hülyék is lennének, hiszen így több mint 20 millió felhasználótól esnének el. Ami viszont fontos fegyvertény, hogy az online multiplayerben sem választhatják szét egymástól a játékosokat, ami lehetséges, hogy a frissített modell tulajdonosainak malmára hajtja a vizet, akik nagyobb hardveres erőforrással a hátuk mögött tudnak majd egy kis előnyt kiharcolni maguknak - bár ez, ahogy sok esetben, most is az adott játék optimalizációján fog múlni.

Sokak fejében a Sony most úgy tűnhet, mint akinek az Xbox One-nal szemben aratott győzelme kicsit a fejébe szállt és még több bőrt akar lehúzni a célközönségről, miközben a korábban hangoztatott elvárásokat sem teljesítette. És akkor a PlayStation Network állapotáról, valamint a PlayStation Store fapados lehetőségeiről nem is beszéltünk. Ugyanakkor a Microsoft is érzi, hogy eljött az ő ideje, ezért egyre több kedvezményt próbál nyújtani mostani és leendő játékosainak. Aztán, hogy ez mire lesz elég, azt senki se tudja, de az tény, hogy nagyon nagy hátrányt kell lefaragniuk. Mondjuk, a jelenlegi generációban még jó sok év van, főleg akkor, ha ilyen gyakran fogják frissíteni a meglévő modelleket és leginkább akkor, ha ebbe a játékba frissített Xbox-modellel beszáll a Microsoft is.

Abban biztosak lehetünk, hogy előbb vagy utóbb megkerülhetetlen lesz a 4K-ra való átállás, de valószínűleg nem olyan korán, mint ahogyan a Sony gondolta. Ráadásul a játékfejlesztőknek is idő lesz, amíg olyan engine-ket tákolnak össze, amik valós 4K-s felbontást tudnak produkálni és nem csak szimpla felskálázásról lesz szó, mint amilyen az "1080p-s" Killzone: Shadow Fallnál volt. A frissítési őrületbe 100%, hogy a Microsoft is be fog szállni, de egyelőre inkább azzal foglalkoznak, hogy minél több 360-as játékkal nyomulhassanak a One-tulajok, míg a versenytársnál ez a metódus csak eggyel korábbi, PS2-es címeknél játszik leginkább.

ps4-alt8.jpg

Máris kiöregedett volna?