• További részletek a PS4K-ról
  • Jobb CPU, GPU és RAM
  • Neo kódnév
  • Nem lesznek PS4K-exkluzív játékok
  • Minden megosztott
  • Októbertől a játékoknak a régi és az új konzolon is menni kell
  • Az év végén várható a konzol -- pontos dátum még nincs
Webshop ajánló
Playstation 4
  • PS4

Ezen a ponton biztosra vehetjük azt, hogy a Sony valóban dolgozik egy felfrissített és erősebb PS4-en, hiszen a konzol hírének felbukkanása óta több forrás is megerősítette ennek hitelességét, és most újabb, az eddigiektől független helyekről érkezett információk újfent alátámasztják a gép létezését.

A Giant Bombhoz eljutott dokumentumok szerint a PS4K, vagy PS4.5 a Neo kódnév alatt létezik a Sony berkeiben, a most kapható konzolhoz képest pedig jobb processzort, grafikus magot és gyorsabb memóriát kap.

  Eredeti PS4 PS4 Neo
CPU 8 Jaguar Cores, 1.6 GHz 8 Jaguar Cores, 2.1 GHz
GPU AMD GCN, 18 feldolgozóegység, 800 MHz Javított AMD GCN, 36 feldolgozóegység, 911 MHz
Memória 8 GB GDDR5, 176 GB/s 8 GB GDDR5, 218 GB/s

 

Megtudtuk azt is, hogy a Sony nem akarja megosztani a meglévő játékostábort, így nem lesznek PS4K-exkluzív játékok.

Minden programnak működnie kell mind a két konzolon -- októbertől kezdődően minden játéknak két módozatban kell futnia, az alap PS4-en a Base Mode-ban, míg az új konzolon a "Neo Mode"-ban. Ez persze nem feltétlenül jelenti azt, hogy októberben már meg is jelenik a PS4K, de az iratok szerint lehetséges Neo-ready játékokat a megjelenés előtt kiadni, majd ezeket egy frissítés útján kompatibilissé tenni az újonccal. Ezt meg lehet tenni a régebb óta kapható játékokkal is.

A Sony a felhasználói élményben sem akar megosztást, így ugyanazt a kezelőfelületet, boltot és online infrastruktúrát kapjuk, és szigorúan tiltják azt, hogy a PS4K-re exkluzív tartalmak jelenjenek meg, minden azonos, azzal a különbséggel, hogy a PS4K erősebb, így szebb játékok érhetőek el, és elvárás, hogy az fps terén megüsse vagy meghaladja azt, amint a PS4 tud. Hasonló megkötések nincsenek a felbontás terén, bár a PS4K tud 4K felbontást is.

Fontos kérdés még a PS4K kapcsán, hogy mi a helyzet a virtuális valósággal. Nos, a papírok erről nem beszélnek, de borítékolható, hogy simább élményt biztosít majd, megkönnyíti a fejlesztők dolgát, és esetlegesen elhagyható a most használatos, a működésbe besegítő külső doboz csatlakoztatása.

A korábbi pletykák szerint a PS4K még idén meg fog jelenni, és habár a Giant Bomb az árról nem kapott információt, úgy hallottuk, hogy 400 dollár lesz a gép. További infók az E3-on várhatóak.

ps4k.jpg