Kim új játéka talán nem meglepő módon közel áll a Portalhoz, abban az értelemben, hogy itt is belső nézetből kell megoldanunk különböző, fizikára épülő feladatokat, a játék azonban mégis más, mint Chell kalandja. Itt ugyanis nem portálokat pakolgatunk a falakra, hogy azokon aztán átugorhassunk, hanem alternatív dimenziókat, és azok különleges és furcsa sajátosságait használjuk ki.

A történet szerint egy gyerkőcöt alakítunk, akit az anyja levitt tudós nagybácsikájához, Fitz Quadwrangle professzorhoz. A lángeleme egy hatalmas kastélyban lakik és dolgozik, a szobákban pedig mindenféle kísérleti laboratóriumokat állított fel, ám egy baleset folytán nyomtalanul eltűnt a prof, és most rajtunk áll, hogy megtaláljuk.



A kaland során egy bizonyos IDS (Interdimensional Shift Device) nevezetű kesztyűt használunk majd, melynek segítségével kitágíthatjuk a dimenziószakadásokat. Négy dimenzió képességeit használhatjuk ki: van egy bolyhos dimenzió, ahol minden plüssből készült, s ennélfogva nagyon könnyű, van egy extra lassú világ, van egy, ahol a gravitáció fordítva működik, illetve van még a negyedik variáció, de a fejlesztők ezt még nem mutatták be.

A nagyjából 4-6 órányi játékidőt biztosító kampány során a feladványok előbb csak hol az egyik, hol a másik dimenziót használatát követelik meg, ám ahogy haladunk előre, és nyílnak meg a bonyolultabb szobák, arra kényszerülünk, hogy több dimenzió sajátosságait is kihasználjuk, sőt lesz olyan szoba is, ahol a klónozógépet, Dollit (Dynamic Object Linear Litigation Interface) is be kell vetnünk.

A Quantum Conundrum valamikor 2012 elején fog megjelenni, mégpedig digitális formában, PC-re, Xbox 360-ra és PlayStation 3-ra.