Ugyan a Serious Sam: The Second Encounter nem hivatalos második rész, a 2005-ben érkező Serious Sam 2-nél sokkal komolyabb és jobban hozza az imádott első The First Encounter hangulatát, így a rajongók kvázi folytatásként szokták értékelni. Nemrég a Croteam bejelentette, hogy érkezik a harmadik rész, ám hogy addig se unatkozzunk, október elején megjelentetik az első epizód új generációs motorra ültetett változatát.

Akkor     és       most

Serious Sam HD Eredeti és HD verzió összehasonlítás             Serious Sam HD Eredeti és HD verzió összehasonlítás



Komoly játék

A Serious Sam HD gyakorlatilag egy remake, ami a klasszikus játékot igyekszik majd visszahozni a köztudatba, ami a kissé gyengécske Sam 2 után mi tagadás, ráfér a sorozatra. A történet szerint valamikor az ókorban a Földön két idegen faj, a siriai és a mental vívta háborúját. A harcoknak vége lett, utóbbi vesztett, előbbi pedig egy csomó emléket hagyott hátra az utókor számára. A XXII. században viszont visszatér a mental, hogy ezúttal rajtunk, embereken álljon bosszút több ezer évvel ezelőtti vereségéért. A vezetők mindent megpróbálnak, de haderőnk esélytelen, így csak egyetlen megoldás marad a végső megsemmisüléssel szembesülni kénytelen emberiség előtt: egy nemrég feltárt siriai időgéppel vissza kell juttatni egy embert a múltba, hogy még a háború alatt irtsa ki a mentalt, és ezáltal mentse meg a jövőt a totális pusztulástól. A választás Samual "Serious" Stone katonára esik, aki leginkább Duke Nukemre hasonlít, noha még nála is keményebb, és látszólag keveset csajozik. Sam vállalja a feladatot, ám a múlt több veszedelmet rejt, mint gondolta volna. A Föld tele van idegenek által teremtett szörnyszülöttekkel, akiket csak a muníció képes meghatni, a beszélgetés és a lelkizés nem. Így hát Sam felmarkolja a múlt, jelen és jövő szuperfegyvereit, hogy egy epikus kampányon keresztül billentse hátsón a gonosz idegeneket. Nem egy nagy sztori, de egy olyan játéktól, ami a nonstop akcióról szól, nem is várhatnánk többet. A Serious Sam pedig semmi mást nem kínál, csak golyószórást. Azt is mondhatnánk, hogy a XXI. század Doomja: megyünk előre mindenféle kemény cuccal a kezünkben, miközben ellenfelek százai (nem vicc) rontanak ránk az óriási pályákon. Van démoni csontváz, hatalmas mutáns bika, de az összes közül a fejét a kezében tartó, ordító kamikaze viszi a prímet. A helyszínek olyan hatalmasak, hogy egy-egy épület be se fér a képbe, és azoknál már csak a bossok lettek jobban túlméretezve. A Serious Samben nincsenek logikai feladványok vagy hosszú, megható átvezető videók. Vannak azonban randa szörnyek, akiket ki kell nyírni, és kész. Amilyen egyszerű a recept, olyan jól működik, és emiatt a játék letehetetlen...

Serious Sam HD JátékképekSerious Sam HD JátékképekSerious Sam HD Játékképek

... komoly ígéretekkel

... volt 2001-ben. Na és ma? Nos, jó kérdés, mert a fejlesztők semmin nem akarnak változtatni, csak a grafikán. Ha teljes árú játékként kerülne forgalomba az SSHD, én sem volnék elragadtatva, de szerencsére nem lesz drágább egy átlagos DLC tartalomnál. Ha már a látványról esett szó, beszéljünk kicsit a nyers adatok nyelvén. A Croteam új motorja, a Serious Engine 3 fogja hajtani a készülő Serious Sam 3-at is, de a fejlesztők az új életre keltett HD-ba is ezt pakolják, így nagyon szép textúrákat, fényeffekteket és árnyékokat várhatunk. Az eddig kiadott képeken a játék nagyon jól néz ki, és talán a gépigény sem lesz olyan magas, hisz a Croteam mindig híres volt a jól optimalizált kódjairól. A legnagyobbat valószínűleg a főellenfelek bemutatásakor domborít majd a játék, hisz azok a SS-ben nem szimplán nagyok, hanem egyenesen hatalmasak szoktak lenni. Az első rész bossjairól inkább nem lövök le poénokat, legyen elég annyi, hogy modern grafikával nem akármilyen élményt jelent majd a Serious Sam játszása -- szerencsésebb esetben újrajátszása. A játékmenet ugyan érintetlen marad, de az első Serious Sam legnagyobb vonzereje az akkor még koránt sem olyan elterjedt kooperatív játék volt, így ez visszatér, ezentúl sokkal biztosabb háttértámogatással. Mivel a játék Xbox 360-ra is érkezik Xbox LIVE-on, valószínű, hogy PC-n is csak a Games for Windows szolgáltatással válik elérhetővé, de akárhogy is, azt a pár dolcsit (vagy 1200 Microsoft pontot) garantáltan megéri majd kipengetni érte.

Serious Sam HD JátékképekSerious Sam HD JátékképekSerious Sam HD Játékképek

Játsszd újra, Sam!

S hogy mi van a Serious Sam 3-mal? Annyit tudunk, hogy lesz, valószínűleg valamikor jövőre be is mutatják, és ami még tény, az a dizájn, ugyanis a kemény rajongótábornak nem tetszett a Sam 2 "kissé" mesés, rajzfilmes grafikája. Így aztán a játék az első részek látványvilágát követi majd, valószínűleg minden eddiginél durvább tálalással felvértezve. A magam részéről nagyon várom mind a HD-t, mind a 3-at, és tuti, hogy mindkettőt megvásárolom.