Splinter Cell

A Third Echelon és Sam Fisher első hivatalos küldetése a játéksorozatban a grúziai információkrízisként vonult be a történelemkönyvekbe. Ez 2004 októberében vette kezdetét, az első momentuma pedig az volt, hogy Sam holtan bukkant a térségbe küldött két CIA-ügynökre, akik olyan információra tettek szert, amik egy háború kitörését okozhatják. Ezt a nyomot meg is találta Sam, miután lehallgatta a grúz elnöknek dolgozó Vjacseszlav Grinko zsoldos és a kanadai hacker, Philip Masse beszélgetését: Masse programjával sikerült blokkolni a külföldi hírszerzést, miközben Grúzia etnikai tisztogatást indított a szomszédos Azerbajdzsánban. Miután a NATO erről tudomást szerez, csapatokat küld a grúz elnök, Kombajn Nikoladze gerillaegységei ellen -- a szövetséges erők gyors csapást mérnek a grúzokra, ám a válasz nem marad el. Nikoladze búvóhelyéről háborút hirdet az USA és szövetségesei ellen, Masse programjával megbénítva számos amerikai katonai támaszpont számítógépes rendszerét. 

Az NSA arra jut, hogy az elnök egy ilyen támadást és az ahhoz szükséges információk megszerzését csak segítséggel volt képes végrehajtani, így Sam következő küldetése a CIA főhadiszállására vezet, ahol a keresett tégla felkutatása a cél. Itt kiderül, hogy Mitchell Dougherty szivárogtatta az információkat -- ám nem egy beépített ügynökről van szó, csupán egy ügyetlen, kényszerbetegségben szenvedő technikusról, akinek a gépét a közeli Kalinatek épületbe befészkelt hackerek feltörték. Ezt a nyomot követve az NSA kideríti, hogy Nikoladze egy jól bújtatott rendszeren keresztül kommunikál a csapataival -- ennek az információvonalnak az utolsó pontja egy oroszországi atomerőműben van, ahol két nagyon fontos dolog is fény derül: Nikoladze a mianmari kínai nagykövetségen bujkál, felvetve ezzel azt a lehetőséget, hogy Kína támogatja őket, valamint a grúz zsoldosok nukleáris anyagot csempésznek egy atombombához a szóban forgó orosz atomerőműből.

Splinter Cell felzárkóztató, 1. rész

Az elnök pontos búvóhelyére utazva Sam felfedezi, hogy Kong Feirong tábornok segíti Nikoladze terveit, melynek része, hogy élő közvetítésben végezzenek ki amerikai és kínai foglyokat. A kivégzést sikerül megakadályozni, majd világossá válik, hogy Feirong nem a kínai kormány nevében cselekszik, így nincs veszélye annak, hogy háború törjön ki az USA-val, ezután pedig már azt is megtudjuk, hogy a korábban többször is megemlített, titokzatos The Ark nevű szerkezet egy atombomba, melyet a grúzok sikeresen helyeztek el valahol az Egyesült Államok területén.

A bombát egyedül Nikoladze tudja elsütni a nála lévő aktiváló kóddal, így megkezdődik a hajsza az elnök után, aki időközben visszatért Grúziába. Sam az elnöki palotában leli nyomát a célpontnak, ám az új elnök, Varlam Crisztavi elfogja őket; Nikoladzét és a kódot elviszik, Fishert pedig kivégzőosztag elé állítják, hősünk azonban Irving Lambert közbenjárásának köszönhetően kereket old, s megöli Nikoladzét, ezzel véget vetve a krízisnek.

Nem sokkal később Oroszországban Philip Masse is előkerül, akit Fisher szintén eliminál, s egyúttal meggátolja Alekszejevics ezredest abban, hogy katonáival rátegye a kezét egy rakomány atomfegyverre, amelyeket egy Typhoon-osztályú tengeralattjárón tárolnak.

Splinter Cell felzárkóztató, 1. rész

A cikk még nem ért véget, kattints a lapozáshoz!