Nyilvánosságra kerültek a Star Wars: Az ébredő Erő színészfizetései. A cikkben elkerülhetetlen spoilerek találhatók, aki tehát még nem látta a filmet, és nem szeretné megtudni a legnagyobb fordulatokat, jobb, ha nem olvas tovább!

Tényleg vannak spoilerek.

Utolsó figyelmeztetés!

A kommenteket is csak óvatosan olvassátok!

Bár minden bizonnyal az idei év legnagyobb filmjéről van szó, egyetlen szereplő örülhetett igazán a csekknek: Harrison Ford, a Han Solót alakító színészlegenda 10-20 millió dollár közötti összeget (1,8-5,7 milliárd forint) kapott a munkájáért. Hollywoodi sztármércével ez sem egy kiemelkedő fizetés, és a Variety forrásai szerint csak azért ilyen „magas”, mert a későbbi epizódokban nem tűnik fel a karakter.

Harrison Ford

A Luke Skywalkert alakító Mark Hamill és a Leiát játszó Carrie Fisher „alacsony hétjegyű összeget” kaptak, egyes becslések szerint fejenként 4-6 millió dollárt (1,1-1,7 milliárd forint). Ennek oka egyrészt a rövid vászonidejük (Hamillnak egy szó nem sok, annyi szöveg sem jut a filmben), másrészt hogy a forgatókönyvet társszerző és a mozit rendező J.J. Abrams tervei szerint a következő két számozott Star Warsban ők lesznek majd a húzókarakterek. Összességében tehát nagyjából ugyanannyi pénz üti a markukat, mint Fordnak, csak nem egyszerre.

Mark Hamill és Carrie Fisher

A főgonosz Kylo Rent alakító Adam Driver és a Poe Dameron pilótát megformáló Oscar Isaac „közepesen magas hatszámjegyű összeget”, azaz úgy 6-700 ezer dollárt (173-202 millió forint) kerestek az Ébredő Erővel. Ez egyáltalán nem olyan sok pénz, főleg hogy Isaac az Ex Machinával, Driver pedig a Spielberg-féle Lincolnnal már letette a névjegyét. Megjegyzendő ugyanakkor, hogy csak a film címéhez mérten alacsonyak a fizetéseik: más tévés vagy mozis produkcióban is ennyi ütné a markukat. Érdekesség, hogy Abrams eredetileg úgy tervezte, Dameron nem éli túl a filmet, Isaackel való találkozása után azonban meggondolta magát, mert nagy hatással volt rá a fiatal színész karizmatikus jelleme.

Adam Driver és Oscar Isaac

A legrosszabbul a két főszereplőt játszó John Boyega és Daisy Ridley jártak: 100-300 ezer dollár (28-86 millió forint) között kaptak a filmért. A források szerint a rossz fizetés itt is csak a franchise mérete miatt olyan szembetűnő, mert szinte teljesen ismeretlen színészekről van szó, akik semelyik blockbusterben sem kereshetnének többet ennél.

John Boyega és Daisy Ridley

Az sajnos nem derült ki, hogy a sokszor csak pillanatszerepre beugró színészek mennyit kerestek, vagy hogy a 86 éves színészóriás Max von Sydow hány nulláért vállalt egy olyan szerepet, ami mindössze öt percig tart, és a teljesen kibontatlan karaktere halálával végződik.