Előzetes figyelmeztetés nélkül, és persze a szokásos mély hallgatás mellett vezetett be új, és rettentő komoly szabályokat a Valve a Steam Giftek kapcsán. Ez persze nem meglepő azok számára, akik követtők az elmúlt hónapok történéseit, különösen a Ubisoft-botrányra gondolva, ahol a kiadó lopott hitelkártyákkal vásárolt kulcsokat tiltott le -- csakhogy azokat időközben már értékesítették azokon a játékkulcsot áruló portálokon, melyeken maguk a felhasználók is betölthetik a kereskedő funkcióját. Pont ezek az oldalak azok, ahol a legújabb játékokat is meg lehet vásárolni a "bolti" ár töredékéért, vagy Steam kulcsként, illetve Steam giftként, vagyis más által megvásárolt, és csere formájában továbbpasszolt tárgy formájában.

Most utóbbira csapott le a Valve, méghozzá a rá jellemző szigorral. Bár a cég már a múltban is vezetett be ehhez hasonló korlátozásokat, ennyire komolyan még sose vette a dolgot. Mi történt pontosan? Egyes kelet-európai és dél-amerikai országokban vásárolt játékokat most már kizárólag azon országban lehet elajándékozni vagy felhasználni (vagyis ténylegesen játszani is velük), amelyekben megvásárolták őket. A korlátozás elsősorban Örményországot, Azerbajdzsánt, Fehéroroszországot, Grúziát, Kirgizisztánt, Kazahsztánt, Moldáviát, Tádzsikisztánt, Türkmenisztánt, Ukrajnát, az Orosz Föderációt, Oroszországot, Brazíliát és Szingapúrt érinti.

steamgiftsplayrestrictions.png

(A kép a VG247.com-ról származik)

A korlátozás nem csupán a Steam Giftekre vonatkozik, de magukra a CD-kulcsokra is. Ez a szabályozás már évek óta megtalálható a Steam rendszerében, de eddig csak szuperlimitált formában lehetett vele találkozni, a kiadók eseti alapon döntöttek arról, igénybe akarják-e venni.

Mit jelent ez a felhasználók számára? Feltehetően azt, hogy leszűkülnek a játékvásárlási lehetőségek: a rettentő olcsó, rizikót is magukban hordozó kulcsok és steam giftek lehet, hogy teljesen eltűnnek, és ez magával ránthatja azon oldalakat is, melyek ezek kereskedelmére szakosodtak, ezzel is mindenkit a maximálisan tiszta, teljesen fehér források felé terelve. Ez nem csak a Steamet jelenti, de a hivatalos online és offline disztribútorokat is, azokat, akik a legjobban megszenvedték az olcsó kulcsokat árusító oldalak megjelenését. Egyelőre azonban szó sincs arról, hogy az árakon is változtatnának, hiszen több ország -- köztük Magyarország is -- az EU 2-es régióba van sorolva, a játékárak mégsem ezt tükrözik, hiszen a legújabb, AAA-kategóriás címek rendre 60 euróba kerülnek.