Bizonyára sok sztalker szívét törjük darabokra, de valakiknek ezt is muszáj megtenni, szóval kimondjuk: már biztos, hogy nem készül el a Stalker 2. A GSC GameWorld tavaly december óta küzd anyagi gondokkal, akkor úgy tűnt, hogy a játéknak is annyi, de aztán megnyugtattak mindenkit, hogy a brigád biztonságban van, és a Stalker 2-n is folytatják a munkát.



Nos, ma a csapat a Facebookon jelentette be, hogy a Stalker 2 jogait elveszítették, így a játékot nem fejezhetik be, noha minden hozzá tervezett játékelem és ötlet átöröklődik egy új projektbe, melynek címe Survarium. A Stalkert fejlesztő srácok egy új céget is létrehoztak, ez a Vostok Games, mely állítólag ukrán befektetők pénzéből jött létre.

Igen ám, csakhogy a Survarium nem szólista FPS, hanem online multira kihegyezett játék -- a csapat szerint így bárki megnézheti, hogy megéri-e pénzt fektetni beléjük vagy sem, szóval gyakorlatilag egy lapra tesznek fel mindent.

A Survarium is egy posztapokaliptikus világban játszódik, és a környezet is marad az egykor szovjet romok között. Mi több, a játékosok itt is afféle sztalkereket alakítanak, miközben küldetéseket oldanak meg, frakciókba tömörülnek, mutánsokkal és egymással harcolnak, és így tovább. Fontos kiemelni, hogy a Vostok Games úgy tervezi, hogy a játék fejlesztése folyamán minden eddiginél jobban figyelembe veszik majd a közösség reakcióit.

A fent látható fejlesztői videó egy hosszabb sorozat első része, érdemes végignézni, de csak miután egy perc néma csenddel megemlékeztünk minden idők legjobb poszt-apokaliptikus PC-s játékáról.