Az Abstract Academy alkotói nem ma kezdték az ipart, a Pontsaláta, a Dollars to Donuts és a Verdant mellett a Cascadia vadvilága valamint a Calico megszületéséhez is közük volt. Ilyen nagyszerű renoméval a hátuk mögött talán nem kell különösebben magyarázni, hogy miért is keltették fel az érdeklődésünket. Pláne, hogy ezúttal is egy absztrakt stratégiát tettek le az asztalra, ami az egyik kedvenc műfajunknak számít itt a szerkesztőségben. És hogy miként lehet egy absztrakt stratégia még elvontabb, kérditek? Hát így.

Abstract Academy

  • Partner/kiadó: Crafty Games
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 2-4 fő
  • Játékidő: 20-40 perc
  • Korcsoport: 8+
  • Nehézség: -/5
  • Ára: a kiadó honlapjáról 9,95 dollár, nagyjából 3400 forint, ezért még promó lap is jár (csak a kiadónál)

A játék során egy művészeti (festő) akadémia két tanoncát alakítjuk, akiknek a feladata három vizsgamunka elkészítése, méghozzá közösen, egy vásznon. De a közös munka ne tévesszen meg senkit, ez nem jelenti azt, hogy egy kooperatív játékról lenne szó, hiszen már az első lépésekben komoly taktikázás folyik a legmegfelelőbb területért. A lehelyezett lapok a vászon képzeletbeli 4×4-es rácsára kerülnek le, és amint valamelyik sor vagy oszlop eléri a határt, az adott tengely rögzül. Ennek fontossága abban rejlik, hogy pontokat csak a vászon felénk eső részéről szerezhetünk, egész pontosan az alsó két sorból. Ebből már látszik, hogy nemcsak saját győzelmünket sütögethetjük, hanem ellenfelünk terveibe is jó eséllyel bele tudunk rondítani, de gondolnunk kell közben arra is, ha az egyik fél előbb telik meg, onnan már csak a másikra pakolhat mindenki – magyarán könnyedén visszakaphatjuk a szívességet.

Kard és ecset

A küzdelemben egyetlen fegyverünk ecsetünk, melyet jelen esetben a kezünkből kijátszott három vászon-kártya szimbolizál. Ezek mindegyike négy negyedre (kvadránsra), vagy ha úgy tetszik, mezőre tagolódik, és lehelyezéskor csakis oldalukkal helyezhetjük őket egymás mellé, sarkosan nem. Az oldalukon érintkező, egybefüggő negyedekkel pedig területeket alakíthatunk ki. Felváltva lapot rakva, majd egyet húzva töltjük fel a vásznat, három fordulón át, melyek mindegyikében újabb festményt készítünk el más és más célok mentén. Mindegyik esetben van egy inspirációnk, melyen egy mintázat szerepel, amit ki kell töltenünk azonos színnel. Ez gyakorlatilag egy titkos cél, melyből minden forduló elején kapunk egyet, de csak egyet érvényesíthetünk, azaz ha nem sikerül teljesíteni, később ugyan próbálkozhatunk vele, de a kihagyott pont elúszott.

Az inspiráció csak egy dolog, azon felül is akadnak feladataink, az első fordulóban rögtön három megbízásunk van. Itt a három színre vonatkozóan kell megfelelő méretű területeket kialakítanunk, azaz például legtöbb négy kvadránsból álló piros terület, vagy legkevesebb egy negyedet foglaló sárga mező. Másodjára két professzorkártyát kapunk, ahol általában a területek mérete és/vagy száma számít, szín megkötése nélkül, de akad pár trükkösebb darab is. A harmadik, egyben utolsó fordulóban pedig egy professzort és két megbízást is kapunk. A pontok érvényesítésére a vászon feltöltése után kerül sor, aki a legjobban teljesítette az adott kártya feltételeit, elteszi azt, és a játék végén a legtöbb pontértéket gyűjtő játékos nyer.

Foltok, festők, vásznak

Az Abstract Academy esősorban két főre van kitalálva, de kapunk alternatív szabályt négy főre is, itt és most elsősorban az előbbivel foglalkoztunk, négy fő esetén nagyobb a vászon, és akadnak szomszédainkkal közösen pontozott területek is. Magyarán egy egészen más játékot kapunk, ami bár tökéletesen működik úgy is, a kaotikusságát és kiszámíthatatlanságát figyelembe véve, véleményem szerint a játék párbajként a legolajozottabb.

Maga a kiszerelés ennél kompaktabb már nem is lehetne, a két pakli szorosabban el sem férhetne a dobozban, aminek hosszú távon annak „ajtaja” látja kárát: nehéz alányúlni, szorul, feszegetni kell, így előbb-utóbb sérülni is fog. Bánhattak volna csak egy picit bőkezűbben a hellyel, személy szerint némi felárért egy normális, levehető fedelű kártyatartó dobozzal lettem volna elégedett. Ezt leszámítva a tálalás kifogástalan, a célkártyákon néhány híresebb absztrakt festménnyel s festővel is megismerkedhetünk, maguk a kártyák pedig jó minőségűek, könnyen keverhetők.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Az Abstract Academy során némi szerep jut a szerencsének is, de három forduló alatt ez egyrészt kiegyenlítődik, másrészt a szabad lerakásnak köszönhetően a mi balszerencsénk éppoly könnyedén lehet ellenfelünk balszerencséje is. A szabályok egyszerűségénél és a játék gyorsaságánál fogva tökéletes fillerről van szó, amit elsősorban pároknak tudok ajánlani, amit méreténél fogva akár zsebben is bárhova magunkkal vihetünk.

(A tesztpéldányt köszönjük partnerünknek, a Crafty Games-nek! A játék a szabályfüzet mellett egyes kártyákon is angol szöveget tartalmaz, rajongói fordításról nem tudunk.)

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Facebook-oldalát