Mondtam már, hogy a téma nálam sokszor eléggé mérvadó, ha választok, és ehhez jön a dizájn és a mechanika, amire szintén ugrom? Szerintem legalább annyiszor, amennyi fánkot már megettem. Bár lehet, azért most kicsit a valós fölé lőttem be a mennyiséget, mert még ha nem is vagyok fánkfüggő, azért kifejezetten szeretem ezt a különleges édességet, és bizony igen sok fajtát megettem már, kezdve a különböző élelmiszer-láncok saját darabjaitól a “kézműves” és különlegesebb, igényesebb példányokig. Oreo-s, mogyorós, epres – a választék szinte végtelen, sőt még akár hamburgerrel is össze lehet boronálni, avagy ajánlom mindenki figyelmébe Keszthely specialitását a Füstölgő Marhánál, ami egészen elképesztő ízorgiát jelent. De tényleg, soha nem tudnád, mit hoz ki egy töltött fánkba tett hamburger, ahol a bucit a fánk váltja ki, az édes és a sós pedig így egészen hihetetlen mód keveredik. Nos, ilyen specialitás ugyan nincs a Dollars to Donutsban, de fánkot azért bőven tartalmaz, amivel jó kis üzletet kell csinálni.

Dollars to Donuts

  • Partner/kiadó: Crafty Games
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 1-4 fő
  • Játékidő: átlagosan 30-45 perc
  • Korcsoport: 8+
  • Nehézség: 2/5
  • Ára: a kiadó honlapjáról 45 dollár, nagyjából 14 600 forint az alapjáték.

Ami kihagyott ziccer és nagy kár érte: nincsenek kis műanyag fánkok a visszafogott méretű dobozban, sőt igazából minden lapkákból áll, és bár elérhető egy Deluxe upgrade, amivel kicsit foldobhatjuk a dolgot, ott is csak a játékostáblák lett PVC-re cserélve, plusz némi kiegészítő került a csomagba. Sokkal többet nyújt extraként a csak és kizárólag a kiadótól rendelhető Acrylic-szett, ami 30 dolcsiért (nagyjából 9750 forint) kínál minden egyes token és lapka helyett igényes akril-komponenseket. Ezek nemcsak jól mutatnak, strapabíróbbak, de takarítani sem kell utánuk folyamatosan, szóval, ha valakit nem zavar a plusz költség, bátran ruházzon be a csomagra. A csomagra, ami egyébként alapesetben a húzózsákon és a “játékostáblákon” felül egy központi táblát (lényegében ez a bolt) tartalmaz, számos hosszú lapkát, legalább ennyi kisebbet, illetve fánk-tokeneket és kártyákat a kiszolgálásra váró vendégekkel. Merthogy csak ennyi kell egy jól működő vállalkozáshoz, semmi több.

Pénzből fánk

Könnyű kis családi játékhoz könnyű kis setup dukál, avagy mindenkihez jut egy tábla, pár kezdő lapka, a középső boltra pedig rátesszük a nagy lapkákat, amiket vásárolni lehet, a búrák alá meg a fánkokat. Van még egy kezdő játékos-jelölő, de igazából ennyi az, ami előkerül a játék során. És hogy mit kell tenni? Össze kell hozni a legízletesebb fánkokat, amikért aztán sorban állnak az ügyfelek, akik az összes környező kerületből eljönnek az isteni fánk hírére.ű

Ehhez annyi a dolgunk, hogy a bolti kínálatból megvesszük a számunkra szimpatikus hosszú lapkát (ennek az ára attól függ, hol helyezkedik a sorban, majd vásárlás után, a lapkák mind egyet jobbra csúsznak, az ingyenes mező felé, így csökken az áruk), ezt követően pedig a saját táblánkba illesztjük, ahol a kisebb és nagyobb lapkákból egyre több fél fánkot tudunk összeilleszteni. Merthogy a lapkákon itt-ott fánkok láthatók, vagyis fél darabok, amiket, ha ügyesek vagyunk, egy másik lapka felével rakhatunk össze. Ha egyezik a két fél, kapunk egy tokent a megfelelő színben/ízben, ha pedig két különböző ér egybe, akkor a drágábbik alapján dollár-token a jussunk. Pénzt meg ugye egyfelől a nagyobb lapkákra költhetünk, de ezeket a dollár-jelölőket, ha megfordítjuk, lényegében lapkaként is használhatjuk, ezzel kitöltve a maradt hézagokat.

Amennyiben pedig gyűlnek a fánk-tokenek, nekiállhatunk az ügyfelek kívánságait teljesíteni. Mindig négy kártya van a játékosok előtt felfordítva, ha pedig valaki egy vendég első igényét teljesíti, elveheti a lapot, maga elé téve, így innentől már csak ő teljesítheti a további két kívánságot, miközben az üres helyet a húzópakliból kell feltölteni. A kártyák pedig természetesen pontot érnek, méghozzá annyit, amennyi a legalsó teljesített sorban van. Továbbá azért is pont jár, ha a három körzet közül mindegyikből szereztünk vásárlót, illetve egy adott körzetből nekünk van a legtöbb ügyfelünk, de a kis lapkás feltöltésekért és a fel nem használt fánkokért is jár a győzelmi pont. A játék vége egyébként jön el, ha valakinek sikerült feltölteni a teljes játékostáblát, amiből, meglepő módon, ezúttal ki is lóghatnak a nagyobb lapkák (de csak az számít, ami belül található).   

Még egy harapást?

Könnyed kis édes falatozás tehát a vége, miközben lapkákat veszünk, fánkokat készítünk, kívánságokat teljesítünk. Azt azonban tegyük hozzá, hogy néha nem egyszerű átlátni, mikor és mihez melyik lapka lesz a legjobb választás, könnyen csapdába csalhatjuk saját magunkat, ha rossz oszlopot veszünk el, ezzel elfecsérelve a drága helyet és a fél fánkokat. Ha viszont ügyesen passzoljuk össze a darabokat, nemcsak a jutalom fánkok, de amellett a pénz is hullani fog, ami szükséges a következő vásárlásokhoz. Szóval okosan ki van ez találva, nem annyira kezdő alkotóktól, miközben sikerült egy kevéske saját ötletet is belecsempészni a receptbe. 

Hozzáteszem, jópofa, hogy ezúttal kilóghatnak az elemek, így nem kell mindenáron arra figyelni, hogy még a keretbe is beleférjünk, de valahol bántja a szépérzékem és a szemem, még ha nem is jelent nagy problémát. A másik, hogy kifejezetten élveztem volna, ha nem tokenekből és normál lapkákból áll minden, hanem pl. az akril készlettel ki lehet váltani a hagyományos összetevőket. De ez már talán egyéni szocproblem, biztosan van olyan, aki éppen olyan gyengéd érzelmeket fűz a normál tokenekhez és lapkákhoz, mint én a kockákhoz, minikhez és akril tartozékokhoz. Mindezzel együtt a Dollars to Donuts egy viszonylag gyors, szórakoztató és élvezetes darab, ami bár nem kerül az idei kedvenceim közé, de semmiképpen sem tartom rossznak vagy átlagosnak, így családoknak és baráti társaságoknak is ajánlható. Plusz érdemes már most lecsapni a csapat következő játékára, a pledge-ként még elérhető Burura, ami normál és Deluxe kiadásként egyaránt nagyon pofásnak tűnik. Várom!

(A tesztpéldányt köszönjük partnerünknek, az Crafty Gamesnek! A játék, bár alapvetően nyelvfüggetlen, szabályainak elsajátításához kell némi nyelvtudás, és tudomásunk szerint rajongói fordítás még nem készült.)

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Facebook-oldalát