Nehézsúlyúnak nevezni egy játékot annak BGG-nehézségi szintje alapján pont annyi vitát képes szülni, mint... bármi, ahol esélye van beférkőzni a személyes véleménynek. Nehézsúlyúnak nevezni a Coffee Traderst a doboza láttán viszont elkerülhetetlen. Vannak a masszív játékok, amik elsősorban a bennük található komponensek méretei okán annyira nagyok (rajtvonalhoz áll a Mansions of Madness és a Gloomhaven), és aztán ott van a Coffee Traders, ami a maga 3,6 kilójával és nem éppen aprócska csomagolásával követel helyet magának az igazán komplex eurók között, amihez több mint 500 (!) különféle jelölő asszisztál. 

COFFEE TRADERS

  • Partner: Asmodee UK
  • Kiadó: Capstone Games
  • Tarsasjatekok.com adatlap 
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 2-5 fő
  • Játékidő: átlagosan 120-150 perc
  • Korcsoport: 12+
  • Nehézség: 4,24/5
  • Ajánlott fogyasztói ár: nagyjából 36 000 forint

A brutális mennyiségű elemre azért is van szükség, mert a Coffee Traders egy teljes évtized történetét hivatott bemutatni. Azt a korszakot, amely 1970-ben vette kezdetét, majd egészen 1980-ig tartott, és elhozta a kávétermesztés modern, általunk is ismert változatát, ahol a fair trade jegyében az egykor kizsákmányolt, apró kávétermesztőknek végre lapot osztottak, és portékáikat jobb feltételek mellett küldhették szét szerte a világban.

A minimum 2, maximum 5 játékos olyan kávékereskedőket alakít, akik ezen új lehetőségeket igyekeznek kihasználni azáltal, hogy ültetvényeket helyeznek le a központi játéktáblán található kávétermesztő-területekre (Indonéziába, Brazíliába, Etiópiába, Kolumbiába, Guatemalába), ide munkásokat küldenek, és a területeket kiszolgáló épületekkel fejlesztik. Ezután következhet a termelés és betakarítás: ugyanakkor kávé csak akkor jár, ha ügynököt is küldünk az adott területre. A befolyt portéka szerződések teljesítésére fordítható vagy kisebb ügyletek lebonyolítására (nagyvárosok kávézóinak kiszolgálására).

Ugyanakkor a szabályok ezen totális leegyszerűsítése és lecsupaszítása kicsit félrevezető lehet, a Coffee Traders ugyanis több különféle mechanikát is egybefűz, ennek okán pedig egyáltalán nem annyira egyértelmű a győzelmi pontok harácsolása, mint az elsőre tűnik. Ott vannak rögtön az ültetvények: hiába telepítünk ugyanis, és hiába toborzunk hozzá munkásokat, attól még nem feltétlenül fogunk részesülni az általuk megtermelt kávéból. Ehhez ugyanis, ahogy említettük, ügynökökre van szükség, olyan karakterekre, akik az egyes területekhez tartozó kereskedőházakba kerülnek, és egyrészt az ott elfoglalt sorrendjük, másrészt az adott területen található ültetvények fejlettsége és mennyisége alapján tudjuk telipakolni a saját raktárat az 5+1 fajta kávéval.

CIBET

A Coffee Traders ezen része valójában fél-kooperatív: lényegében olyan szövetkezetek termelnek, ahol a különböző tulajokhoz tartozó különböző ültetvények igazából összedolgoznak, ennek ellenére azonban folyamatos harc megy a korlátozott számú területért, mind az ültetvények, mind a kisegítő épületek kategóriájában. Ráadásul ezt erősíti az akciók követésének lehetősége is: a játékban található legtöbb akcióhoz a többi játékos is csatlakozhat, ráadásul általában úgy, hogy nekik még annak költségét sem kell megfizetniük. Igaz, az esetleges bónusztól ilyenkor elesnek, de ezért bőven kárpótol a megspórolt akció.

A lehetőségek száma ugyanis korlátozott, a Coffee Tradersben mindössze csak három korszakot (1970-75-80) játszunk végig, és azok mindegyike ugyanazon 6 fázisra épül. Ezen fázisokon igyekszik végigvezetni a lenyűgözően festő saját játékostábla, amely egy könyvelői főkönyvhöz hasonló, horizontális táblaként foglal el nem kevés helyet, és az egyes fázisokhoz saját területet rendel, ahol ikonok igyekeznek segíteni abban, hogy mikor és milyen lehetőség érhető el, és annak mi az ára. Az árat többféleképpen is mérik: egyrészt korlátozott számú akciókockával (ami az akciók végrehajtásához kell), másrészt pénzzel, amiből ezt finanszírozzuk. A Coffee Traders nagyrészt arra épül, hogy ezen korlátozott számú lehetőségből és nyersanyagból úgy hozzuk ki a lehető legtöbbet, hogy a következő érában már több lehetőségünk legyen, és ezáltal többet is termeljünk.

STAR-BUCKS

Az ezzel járó nyomasztó érzéshez több, mint eleget asszisztál a Coffee Traders összetettsége: a BGG-skáláján a 4 fölötti érték egyáltalán nem túlzás, a rendkívül letisztult, csak ikonokat használó hatalmas játéktábla mögött egy nagyon összetett, rengeteg kitétellel és összefonódással rendelkező szabályrendszer lapul, amit egyáltalán nem lehet gyorsan megtanulni. Már csak azért sem, mert a szabálykönyv sajnos nincs a helyzet magaslatán. Bár rendkívül jól néz ki, és nagyon jól szabdalt, de sokszor pongyola, kritikus fontosságú információkat rejt el, vagy épp hagy ki. Nem csoda, hogy egy elég fontos errata is készült hozzá. A komplex szabályokhoz hosszú játékidő is társul, már a toldaléknak szánt kétfős mód esetében is érdemes legalább 2,5 órával számolni, de 3 és 4 fő esetén ennek a duplája is esélyes lehet. Ebben még benne sincs a horribilis setup-idő, pedig a több, mint 500 komponens ki- és visszapakolása igazi maraton.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

A Coffee Traders éppen ezért semmiképp sem egy rövid, délutáni kikapcsolódás, de az biztos, hogy felejthetetlen: elsőrangú, különleges kiadásokat idézően igényes és gazdag tálalása, komplex, néha fájdalmasan nyögvenyelős, a tervezést és nem az ad hoc döntéseket díjazó játékmenete, időnként komoly frusztrációt okozó szabálykönyve, vagy épp idővel kibontakozó személyisége és karaktere okán. Ezekért pedig pont annyira lehet szeretni, mint irtózni tőle.

(A játékot partnerünk, az Asmodee UK biztosította  köszönjük! A játék alapvetően nyelvfüggetlen, de a szabálykönyv megértéséhez angoltudás szükséges. Magyar nyelvű szabálykönyvről jelenleg nincs tudomásunk.)

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Facebook-oldalát