• magyar idő szerint december 4-én, hajnali háromkor lesz a The Game Awards
  • a kétórás műsor során 10 exkluzív bemutató
  • és 10 díjazott lesz
  • az Oculus Rift atyja bejelent valamit
  • láthatjuk mozgásban a Far Cry: Primalt és a Quantum Breaket
  • új harcos csatlakozik a Mortal Kombat X-hez
  • és egyéb, most még titok meglepetések is várhatóak
  • az egész műsort élőben lehet majd követni az interneten

A videojátékok tiszteletére az év során egy rakás rendezvényt láthatunk. Ott az E3 és a Gamescom, a két nagy találkozó, ahol a legújabb címekkel ismerkedhetünk meg, de nem szabad megfeledkezni a BlizzConról vagy a QuakeConról sem, ahol kifejezetten eme két cég játékairól esik szó, és persze speciális események is vannak, úgy mint szakmai találkozók és az egyes szubkultúrák által tartott bulik. Előbbi kategóriában megemlíthető a GDC, ami ma már profi játékfejlesztőknek fenntartott konferencia, utóbbiból pedig talán a legismertebb az Awesome Games Done Quick, az év elején (illetve nyáron) esedékes, több napos maraton a speedrunnerek és rajongóik számára. Ebbe a felhozatalba szakított ki magának egy szeletet a Video Game Awards, ami vállaltan egy sokkal csillogóbb, a színpadiasságot előtérbe helyező gála volt, amit az ipar Oscarjának is neveztek.

A Video Game Awards 2003-ban született meg, és éves rendszerességgel, mindig decemberben rendezték meg, hogy az elmúlt év kiválóságait díjazzák, miközben ízelítőket láthattunk az új címekből is. Az egészet áthatotta a hollywoodi pompa, de ez a szakmaiasság hiányával is járt -- a show tíz éves pályafutása alatt egyre inkább felvizezett, elbohóckodott akármivé vált a rendezvény, a 2013-as VGX, amely a formula felfrissítése lett volna, katasztrófának bizonyult. A szervező Spike TV ekkor döntött úgy, hogy több VGA/VGX nem lesz, a műsorvezető, Geoff Keighley pedig élt a kínálkozó lehetőséggel, és azonnal át is vette a stafétát. Tavaly decemberben jelentkezett az első The Game Awards, ami ugyan megtartotta a showműsor jelleget, de sokkal komolyabb, a szakmát és az ipart jobban tiszteletben tartó magatartással tette ezt, amit Keighley szervezésének köszönhetünk. A több mint háromórás gálát 1,93 millióan nézték világszerte (tévés közvetítés nélkül!), és noha veszteséges volt, a héten ismét jelentkezik a The Game Awards, ami legalább akkorának ígérkezik, mint az elődje.

A The Game Awards 2015 novemberi bejelentése óta folyamatosan érkeznek az információk arról, hogy mire számíthatunk, és habár konkrét terveket nem kaptunk, az eddigiek alapján is van miért izgatottnak lenni.

Keighley azt ígérte, hogy tíz exkluzív bemutató is lesz, amik között ismert címek és meglepetések is lesznek,

ma pedig már tudjuk azt, hogy valamilyen Mortal Kombat X leleplezésre készülhetünk, amit maga Ed Boon hintett el. Várhatóan egy új karakter mutatkozik be, de egy nagyobb kiegészítő sincs kizárva.

A másik biztos jelenlévő a Remedy Entertainment, akik természetesen Quantum Break játékuk legújabb felvételével jelentkeznek, de kint lesz a Ubisoft is, akik az októberben bejelentett Far Cry Primal első gameplay-videóját szállítják.

Az egyik sztárvendég Palmer Luckey lesz, az Oculus Rift atyja, aki egy király bejelentést ígért, de gyorsan le is hűtötte a kedélyeket azzal, hogy kijelentette: nem az előrendeléseket nyitják meg. Számítsunk tehát arra, hogy valamilyen játékot jelentenek be, de mindenki igazából annak örülne, ha egy végleges árat és megjelenési dátumot kapnánk. Álmodozzunk csak...

Ezen kívül pár meg nem erősített, de nagyon valószínű szegmens is várható, úgy mint az, hogy

  • a Nintendo mutatni fog valami újdonságot (Zelda, esetleg),
  • lesz valamilyen megemlékezés az idén tragikus hirtelenséggel elhunyt Ivata Szatoru emlékére,
  • a színpadon kint lesz Kodzsima Hideo, ami azonnal be is indította a találgatásokat arról, hogy bejelent valamit,
  • és láthatunk egy játékot, amire Keighley személyesen már nagyon régóta vár.

A show kevésbé érdekes része, hogy díjátadó is lesz, mégpedig tíz kategóriában. A jelöltek listája itt látható, a végső döntést pedig egy, 32 újságírókból összeállított, nemzetközi bizottság hozza meg, amelynek tagjai között az IGN, a GameSpot, a Gametrailers, a PC Gamer, a Polygon és úgy nagyjából minden nagyobb publikáció egy-egy tagja szerepel.

A jelöléseket a The Witcher 3: Wild Hunt vezeti, amely hét kategóriában indul, és természetesen az Év játékának díjáért is versenyez.

Ezzel kapcsolatban fontos megemlíteni, hogy a december 3-án különleges akciókkal vár a Steam, az Xbox Piactér és a PSN, ahol kedvezményesen vásárolhatjuk majd meg a jelölt játékokat. Fallout 4, Halo 5: Guardians, Axiom Verge, Witcher 3 és Assassin’s Creed Syndicate leárazás várható.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

A The Game Awards 2015 magyar idő szerint december 4-én hajnali háromkor veszi kezdetét a Los Angeles-i Microsoft Theaterben. A kétórásra tervezett műsor helyszínén 4000 látogatót várnak, az igazi nézőtömegre azonban a világhálón számítanak, ugyanis élőben lehet majd követni YouTube-on vagy Twitchen. Természetesen erről még időben szólni fogunk, ugyanis itt, a PGO-on követni fogjuk az eseményeket. Te velünk tartasz?