Néhány napja már elérhető a Peacock feldolgozása a Sony ikonikus autós arénajátéka, a Twisted Metal alapján, ennek apropójából pedig összeszedtünk nektek öt olyan korábbi filmet, sorozatot, melyek inspirációként szolgáltak a fejlesztők számára a játék fejlesztésekor, illetve elég látványosan inspirálódtak belőle. Akár tetszett nektek a sorozat, akár úgy vélitek, kicsit jobban sikerült megtölteni a humorágyúkat, mint a benzintartályt és a gore-t, válogatásunk darabjaival mindenképp jól jártok, ha többre vágytok!

5. Párbaj

A sort mindjárt Stephen Spielberg első nagyjátékfilmjével kezdjük, melyben egy szerencsétlen üzletember kénytelen farkasszemet nézni egy pszichotikus kamionsofőrrel. A Twisted Metal sorozat egyik ikonikus karaktere a Darkside névre keresztelt, fenyegető kamion, mely le sem tagadhatná, hogy Spielberg filmje inspirálta, a Párbaj pedig 1971-es megjelenése óta pedig megérdemelten lépett kultstátuszba, és inspirált még számtalan filmet és játékot, melyek intenzív, idegfeszítő autós üldözésekre építettek.

duel.jpg

4. Párizs, a roncskocsik Mekkája

Egyetlen országot sem ihletetett meg annyira az erőszakos roncsderbyk koncepciója, mint Ausztráliát. A korai alkotások közül toronymagasan emelkedik ki Peter Weir (a Truman Show és a Holt költők társaságának későbbi rendezője) könyörtelen társadalomkritikával átszőtt őrülete, a Párizs, a roncskocsik Mekkája. A címbeli aprócska falu lényegében arra építi fel teljes gazdaságát, hogy halálos autóbaleseteket okoznak a közelben, majd a járművek kifosztásával (és az esetleges túlélők lobotomizálásával) próbálják fenntartani magukat. A településen azonban egyre intenzívebben feszülnek egymásnak az idősek, és a kocsironcsokból életveszélyes monstrumokat építő fiatalok, ami egyre inkább fenyegeti Párizs “idilli” békéjét. A járművek dizájnja számtalan későbbi filmet inspirált, olyan játékokról nem is beszélve, mint a Twisted Metal és Carmageddon.

carsthatateparis.jpg

3. Halálos futam 2000

A műfajra és a pusztító autós játékokra azonban egy film sem volt akkora hatással, mint a Roger Corman producerkedése mellett, Sylvester Stallone és David Carradine főszereplésével készült Death Race 2000, magyarul Halálos futam 2000. A film alternatív jövőjében a 2000-es évekre az amerikai társadalom teljesen összeomlott, a társadalmi feszültségek elkerülése érdekében pedig az ország vezetősége minden évben megrendez egy brutális, véres autóversenyt. A verseny résztvevői különböző halálos fegyverekkel ellátott járműveikkel át kell, hogy keljenek Amerikán, miközben a versengés mellett extra pontokat szerezhetnek indokolatlan pusztítás okozásával, ártatlanok és idősek elgázolásával. Mindenképp ajánlott, főleg, ha esetleg eddig csak a 2008-as, Jason Statham főszereplésével készült remake volt meg – az eredeti ugyanis sokkal ikonikusabb és jobb film.

deathrace2000.jpg

2. Mad Max-filmek

Az ausztrál vonalból természetesen nem hagyhatjuk ki az egész műfaj csúcsát jelentő Mad Max sorozatot, melynek részei egyszerre tartoznak a disztópikus filmek és az autós üldözések krémjéhez. George Miller immár négy részt számláló mesterművét nem hinném, hogy sokaknak kellene bemutatni, ha viszont mégis kimaradt volna, minél előbb érdemes pótolni az egész sorozatot – a stílus, a látvány a hangulat ugyanis az egész műfaj számára meghatározónak bizonyult, hatását pedig a mai napig érezhetjük számtalan filmben és játékban.

madmax.jpg

1. Blood Drive

Még mielőtt felröppentek volna a hírek a Twisted Metal sorozat készítéséről, tulajdonképpen már kaptunk egy egészen hiteles és zseniálisan elborult szériát a Syfy csatornától, melyből szinte csak a Twisted Metal címe, ikonikus karakterei és járművei hiányoztak volna ahhoz, hogy tökéletes adaptáció legyen. A Blood Drive alternatív 1999-ében a bűnözés az egekben, egyetlen tank benzin szinte megfizethetetlen érték, az igazán elvetemült, pszichotikus sofőrök számára azonban létezik egy megoldás a Blood Drive nevű, illegális autóverseny formájában, melynek győztese lényegében egy életre bebiztosíthatja a boldogulását. A megkötés csupán annyi, hogy minden versenyző kap egy beültetett bombát a nyakába, mely túl gyenge teljesítmény vagy dezertálás esetén robban, illetve a versenyben olyan speciális járgányokat kell használniuk, melyek benzin helyett emberi vérrel és belsőséggel üzemelnek. A sorozat minden epizódja lényegében egy klasszikus, '70-es évekbeli exploitation műfajnak állított emléket, zseniális stílusa és hangulata ellenére azonban kifulladt a fináléra, és nem is újították meg több évadra. Ennek ellenére a stílus rajongóinak megér egy próbát.

blooddrive.jpg

Kihagytunk valamit a listáról, esetleg sikerült bemutatnunk pár olyan címet, amiről még nem hallottatok? Írjátok meg nyugodtan kommentben, ahogy azt is, mennyire tetszett maga a Twisted Metal alapján készült széria, mely július 27-e óta teljes egészében megtekinthető!

Képek forrása: IMDB