Ubisoft: eredmények és Cameron-játékKezdjük az első hírrel. az Oscar-díjas rendező, James Cameron (Terminator 1-2, Aliens, Titanic) régi álmát váltja valóra: elkezdte forgatni az Avatar című sci-fit. Főhőse Jake, egy kiszolgált tengerészgyalogos, aki egy Pandora nevű bolygóra kerül, valamikor 2200 környékén. A planétát a Na’vi, egy humanoid faj lakja, gazdag civilizációval, mely mindenféle kincseket ígér a kalandozóknak, a földieknek pedig kiaknázható, kolonizálható terepet. Jake azonban különleges képességgel bír: tudatát képes kivetíteni az idegen létformába (innen a cím) - és hamarosan, feltámadt lelkiismerete okán már a Na’vi seregeket vezeti saját faja ellen... A filmet 2009 májusában mutatják be, a főbb szerepekben Sam Worthington (Cigánykerék, A nagy mentőakció), Zoe Saldana (A Karib-tenger kalózai - A Fekete Gyöngy átka, Terminál), és Sigourney Weaver, a trükköket Peter Jackson világhíres cége, a Weta készíti, a becsült büdzsé 200 millió dollárra rúg (ez nagyjából a Titanic költségvetésével egyezik meg).

A rendező már korábban kijelentette, hogy következő produkcióját szeretné viszontlátni a monitorokon is, játék formájában, bár akkor még egy másik filmről volt szó, a Battle Angel Alita manga/anime sorozat moziverziójáról, és egy MMOG-ről. Most, az Avatar kapcsán csak annyit árult el Cameron, hogy az Ubsioftot kérte fel a játék elkészítésére, és meg is kötötték a szerződést. Ahogy fogalmazott, azt kérte a franciáktól, hogy ne egy kifejezett filmadaptációt készítsenek, hanem a mozi által ihletett, annak univerzumában játszódó, a lelkét, karaktereit, hangulatát megragadó címet, a „legjobbat, amit csak ki tudnak hozni magukból”, és látva az ötleteket, szenvedélyt, máris úgy érzi, hogy jó lóra tett a Guillemot-testvérek cégével. A kiadó/fejlesztő vállalkozás egyelőre persze hallgat, nem tudjuk sem a műfajt, sem a platformot, de hát van időnk bőven 2009 májusáig... Bíztató, hogy ugyebár az Ubisoftnak jó a kapcsolata a Wetával, hiszen a King Kong készítésekor szorosan együttműködött a két cég, aminek meg is lett az eredménye – reméljük, hasonlóan színvonalas produkciót látunk majd az Avatar-adaptációban is. Amint részleteket tudunk, természetesen jövünk a hírekkel.



Ubisoft: eredmények és Cameron-játékA másik része a mai Ubisoft-adagnak „szárazabb”, megvannak ugyanis az idei pénzügyi év június 30-ával zárult első negyedévének számadatai, melyek enyhén szólva is döbbenetesek. Az eladások 134 millió eurót tesznek ki, és ami még „durvább”, egy évvel ezelőtt ez a szám 70 millió volt, azaz egy év alatt az értékesítések 90 százalékkal nőttek! A jó eredményekben élen jár a Rainbow Six Vegas X360-as verziója, együtt a PS3 és PSP portokkal, de kivette a részét a sikerből a Surf's Up, a Prince of Persia Classic, a Call of Juarez, és a The Elder Scrolls IV: Oblivion (Európában az Ubisoft gondozza a PS3 verziót), valamint a „hátsó sorokban” a Petz-széria és a Teenage Mutant Ninja Turtles.

Yves Guillemot elnök elmondta, hogy az európai értékesítések 109 százalékkal nőttek, köszönhetően az új generációs konzolokcímeknek és a PS3-as eladásoknak, elsősorban az említett Tom Clancy játéknak és az Oblivionnak, de igen bejött a „casual game” szektorba lépésük is, hiszen szárnyalnak a Nintendo DS és Wii játékok. A DS-divízió például tavaly ilyenkor mindössze 3 %-ot csípett ki az összértékesítésből, míg most 16%-kal büszkélkedik, a Wii pedig 13%-ot „harap a tortából”.

A harmadik nagy nyertes a PS3, mely 21 százalékot zsebel be a sikerekből. Ennek a negyedévnek a nagy vesztese sajnos – és ez a fenti adatokból is elég egyértelmű – a PC: kedvenc platformunk egy éve még 43 %-kal vitte a prímet (olyan játékoknak köszönhetően, mint a HoMM5 vagy a GRAW), most azonban, „hála” a kiadó általi látványos elhanyagoltságának, mindössze 6 százalékkal (!) pityereg a sarokban.

Miután ilyen szépek a negyedéves eredmények, az éves értékesítési előirányzást a cég a korábban bejelentett 800 millió euróról 825 millióra emelte. Bár a jelenlegi negyedévhez nem nyúlt (itt 105 milliónak kell befolynia, nagyrészt a GRAW2 PS3, PC és PSP eladásaiból), de a második félév, főleg ugye a karácsonyi nagy őrület, olyan címekkel, mint például az Assassin’s Creed, a BiA3, a Settlers 6, és persze a konzolos vonal (Naruto, Haze) valószínűleg igencsak meg fogja lódítani az amúgy is jól haladó szekeret...