Vélemény című rovatunkban a hét legfontosabb eseményeivel foglalkozunk a szokottnál kicsit részletesebben, mélyebbre ásva a történetekben. Ez alapvetően egy szubjektív összeállítás, ami legfőképpen azt a célt szolgálja, hogy legyen egy hely, ahol beszélgethetünk a legérdekesebb, illetve legfontosabb eseményekről.

  • A kormány az internetadó bevezetését fontolgatja
  • Gigabyte-onként 150 forintot kellene fizetni
  • Vagy maximum egy ezrest havonta
  • Vagy csak 700-at
  • Vagy ki tudja
  • Az egész nincs rendesen átgondolva
  • A szakma pedig károsnak tartja
  • Talán csak terelés a netadó

Két biztos dolog van az életben: a halál és az adózás -- arra azonban senki sem számított, hogy a kedden bemutatott, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter nevéhez fűződő 2015-ös adótörvények tervezetében lesz egy olyan tétel is, ami az internethasználatot sarcolná meg, és bizony elég durva ötlettel ált elő drága honatyánk.

A törvénytervezet a jelenlegi formájában úgy fogalmaz, hogy minden megkezdett gigabyte után 150 forintot kellene fizetni, s csak kis fejszámolás kell ahhoz, hogy rájöjjünk, hogy ez óriási összeg, amit papíron majd a szolgáltató fizetne, de mindannyian tudjuk, hogy ennek terhe valamilyen, vagy teljes mértékben a felhasználóra hárulna, rád és rám, mert egyszerűen így működik a világ. A törvénytervezet megjelenése után azonban jött a hír, egyenesen Rogán Antaltól, a Fidesz országgyűlési frakciójának vezetőjétől és a gazdasági bizottság első emberétől, hogy csak egy ezres lesz az, amit a felhasználóknak fizetniük kell, majd kiderült, hogy csak 700 forint a plusz a magánszemélyeknek, míg a cégeknek 5000 forint -- illetve nem biztos, szerdán Varga azt mondta, hogy ezt még fontolgatják.

Laikusként is lehet látni, hogy a tervezett netadó több sebből is vérzik. A jelenlegi tervezet fogalmazása ködös, nem egyértelmű több olyan kérdés, amire választ kellene adni, hogy az adóztatás legalább elméleti alapon működjön. Mi van például akkor, ha a helyi hálózaton osztok meg valamit, hiszen ott is adatok mennek át? Vagy mondjuk a mobilnetezés után kétszer kellene fizetni? Illetve, ami gamer-témához is passzol: esetenként megduplázódna egy játék ára, ha azt a neten vásárolom, hiszen le kell tölteni. A részletek elhagyása mellett azonban más problémák is vannak ezzel, mégpedig az, hogy láthatóan nem gondolta át ezt senki, hiszen elég csak a várt adóbevétel összegét megnézni. A kormány 20 milliárd forintot akar így szerezni, ami a 150 forintos gigabyte-onkénti árral számolva azt jelentené, hogy Magyarország éves internetforgalma 133 millió GB -- legalábbis a Nemzetgazdasági Minisztérium szerint, a Budapest Internet Exchange adatai alapján viszont évi 50 milliárd GB fordul meg hazánkban, és ez még nem is a teljes, mindent lefedő adat. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium ezzel szemben úgy számol, hogy 200 milliárd forint folyik majd be, de ezzel meg az a probléma, hogy szimplán nincs ennyi pénz ebben a szektorban, a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint ugyanis tavaly az internetszolgáltatók összesített nettó árbevétele csak 164 milliárd forint volt. Ezek után már hajlamos vagyok elhinni, amit az Index írt, miszerint a Nemzetgazdasági Minisztérium állítólag a törvényjavaslat benyújtásának másnapján, délután kérte el a vonatkozó statisztikai adatokat a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól.

velemeny-internetado.jpg

A számok tehát nincsenek rendben, illetve úgy is mondhatjuk, hogy a valóságtól teljesen elrugaszkodva készültek el, de menjünk tovább, hiszen tud ez sokkal rosszabb is lenni, ha a hosszú távú hatását vizsgáljuk. A szakértők egybehangzó véleménye, hogy a tervezet káros, átgondolatlan és felesleges -- ezt mondja a Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége, és ezt mondja a Pedagógusok Szakszervezete is, pontosabban azt, hogy a netadó veszélyezteti a közoktatást és korlátozza az információs szabadságot, a Hírközlési Érdekegyeztető Tanács pedig úgy fogalmazott, hogy: „az új adónem terve ésszerűtlen, abszurd és ellentmondásos, bevezetésének legnagyobb vesztesei a hazai információs társadalom tagjai, az internetet napi szinten használó egyének, vállalkozások és közintézmények.” Ha nekik azonban nem hinnénk, hallgassuk meg az Európai Unió leköszönő digitális biztosát, Neelie Kroest, aki a Financial Timesnak mondta el: „Az egyoldalú internetadó nem okos ötlet. Növeli az internethez való hozzáférés költségeit a fogyasztók számára.”

Ha már Financial Times, érdemes megemlíteni, hogy a természetesen a világsajtó reakciója sem maradt el; a Washington Post, a Wall Street Journal a Euronews és még sokan más média is beszámoltak erről, sőt még a 9GAG-re is befurakodtunk, bár ez utóbbi igazán nem tényező.

És hogyan reagált erre a lakosság? Nos, a bejelentés pillanatában megjelent a Százezren az internetadó ellen Facebook-csoport, mely rekordidő alatt el is érte a kitűzött célját, s azóta már a 200 ezret karcolja alulról, illetve két tüntetés szerveződött, majd ezt követően a főszerepet átvették a mémek; sorban készülnek a vicces képek, folyamatosan a köztudatban tartva a témát, s ahogy tudatosul az egész abszurditása, sokakban erősödik az a gyanú, hogy az egész adóterv csak terelés volt, egy gumicsont, ha úgy tetszik, amin elrágcsálhatunk, ameddig komolyabb problémák vannak a kormány háza táján. Itt nyilván a korrupciós ügyre kell gondolni, de más kínos eset is eszünkbe juthat, ha olyan dolgokra akarunk gondolni, amit a Fidesz szeretné, ha inkább nem firtatnánk.

velemeny-parlament.jpg

A cikkben igyekeztem minimálisra fogni a politizálást, mert a PC Guru Online-on ennek semmi helye (eltekintve ettől az esettől, persze), másrészről pedig igazán undorodom ettől, amit mi politikának hívunk, a témáról azonban mégis érdemes beszélni. Csodálatosan átgondolatlan, bármiféle hozzáértés hiányáról ordító, teljességgel dilettáns ötlet ez, de mégis ott van a levegőben, hogy akár meg is valósulhat, hiszen a magánnyugdíj-pénztárakról sem gondolta volna senki, hogy állami kézbe kerülnek, aztán meg mégis így lett. A netadóval kapcsolatban azonban szerintem az a legszörnyűbb, hogy vannak, akik még ennek is tapsolnak, Lázár János pedig azt bírta mondani, hogy őt nem érdekli, mennyi lesz a netadó, mert ő amúgy sem netezik sokat. Komolyan, el vagyok keseredve, és még az sem nyugtat, hogy mindez talán csak egy porhintés, mert eszembe jut, hogy vajon mekkora horderejű az, amit leplezni akarnak, ha egy ilyet dobtak be…

Ígérem, jövő héten már egy, az oldal profiljához jobban passzoló téma lesz a Vélemény rovatban, ám addig is itt a hét kérdése: mi a véleményed a tervezett netadóról? Szerinted megvalósítják, vagy tényleg csak egy gumicsont ez az egész?