A félelem – ahogy ez a lista is – merőben szubjektív. Valakit a természetfeletti, láthatatlan erő kavar fel, míg másokat a szellemek, esetleg a zombik hada vagy egy vérszomjas farkasember. Abban azonban egyetérthetünk, hogy az alábbi tíz szörnytől kirázott minket a hideg!

10. Anna Esseker – Tükrök

A Kiefer Sutherland főszereplésével készült alkotás után egy ideig mindenki óvatosan nézett tükörbe, de az igazi rémület a film végén jött. Amikor Anna Esseker testébe bújik a démon, az idős hölgy riasztó szörnyeteggé változik. Nem véletlen, hogy emlékezetes lett, hiszen maszkmester-legenda, Greg Nicotero munkája, aki olyan filmeken dolgozott, mint a The Walking Dead vagy a Sziklák szeme.

anna.jpg

9. Chatterer – Hellraiser

A Cenobiták kvartettje – az első részben - elég ijesztő bagázs volt, a szögekkel kivert fejű főnőkkel, a szétnyílt gégéjű nővel és a két kedvencemmel, akik szerintem még náluk is ijesztőbbek voltak: Butterball volt a kövér és Chatterer, azaz a Fogvacogtató a kicsit alien-re hajazó bandatag. A klasszikussá vált jelenet, amiben Pinhead közli, hogy ők egyesek számára démonok, míg másoknak angyalok, örökre belém égett. A mai napig nem merek belegondolni, ki az, akinek ilyen egy angyal.

hellraiser.jpg

8.  A Barlang szörnyei

Úgy ültem be annakidején erre a filmre, hogy csak annyit tudtam, hogy valami szörny lesz a barlangban, még a trailert sem láttam. Ennek köszönhetően hatalmasat ütött, amikor megpillanthattuk az első trogloditát és főleg az, amikor kiderült, hogy többen vannak. A teremtmények vakságuk ellenére veszélyesek és vérfagyasztóak voltak.

descent.jpg

7. A Rituálé istene

Az utóbbi idők egyik legeredetibb és legkreatívabb alkotása az ősi skandináv szörnyeteg. A ködös, sűrű erdőben fenyegeti a barátokat egy rejtélyes alak, ami nem okozott csalódást, amikor végre teljes egészében megpillantottuk. A norvég mitológia „jötunn” teremtménye nem más, mint egy hatalmas rénszarvas, amelynek feje emberi testrészekből áll.

ritual.jpg

6. Egy amerikai farkasember Londonban

A farkasember filmekkel kapcsolatban kijelenthetjük, hogy 1981-ben a csúcsra értünk és azóta csak lefelé tartunk. Utálom az „ikonikus” szót, de itt helyénvaló a használata, Rick Baker szenzációs maszkja nem véletlenül nyert Oscar-díjat. Érdekes, hogy a lény félig átváltozott állapotában még félelmetesebb, mint a metamorfózis végén.

werewolf.jpg

5. Kandarian Démon – Gonosz Halott 2

Sam Raimit a fiatalabbak a Pókember rendezőjeként ismerhetik, pedig már kezdő rendezőként kultuszfilmeket tett le az asztalra az Evil Dead trilógiával. A legerősebb kétségkívül a második rész lett, ahol a film tetőpontjaként a Kandarian démon hatalmas feje megjelenik az ajtóban. A kreatúra láttán nem csoda, hogy a főszereplő, Ash hajában megjelent a rémülettől egy ősz csík. Fun fact: a stáb a démont csak “rohadt almafejnek” hívta.

evildead.jpg

4. Dr. Weir – Halálhajó

A film, ami az Alien és a Predator után újra felhívta a figyelmet a sci-fi horror műfajának fontosságára. A poklot megjárt űrhajó történetében olyan elképesztően brutális jelenetek vannak, amik még egy gyakorlott horrorrajongót is felzaklatnak. Sam Neil a tudósból gonosszá vált Dr. Weir karakterében több irtóztató formában is megjelenik a filmben, de akkor a legfelkavaróbb, amikor nincs szeme.

event-horizon-movie-1635357433363.jpg

3. Norris - A Dolog

A rendező, John Carpenter azt mondta, szerette az eredeti, fekete-fehér filmet, de - mint minden addigi horrorban – „a szörny nem volt más, mint egy férfi jelmezben”. Valami teljesen újat akart alkotni és ez olyannyira sikerült neki - és Rob Bottin maszkmesternek - hogy a Dolog 1982-es speciális effektjei a mai napig megállják a helyüket. A főgonosz legijesztőbb formája talán az, amikor Norris karakterét alakítja szörnnyé.

norris.jpg

2. Raatma - V/H/S/94

A listára eddig a „régenmindenjobbvolt” beállítottság volt jellemző, az első két helyre azonban modern teremtmények kerültek. A V/H/S antológia-sorozatot lehet szeretni vagy utálni, de abban teljes a konszenzus, hogy Raatma karakterét nagyon eltalálták. A csatornában lakó patkányember dizájnja láttán és is csak annyit tudtam mondani, mint a szereplők: “Èljen Raatma!”

d1190573203e7cb70cf4872dbbbb70fa.jpg

1. A bábu – Possum

Az első helyen nem egy tipikus szörnyes film, hanem egy melankolikus pszichológiai horror bábuja szerepel. A film egy sikertelen bábkészítőről szól (Sean Harris alakítja zseniálisan) aki kénytelen visszatérni gyerekkori házába, gyűlölt nagybátyjához.

possum.jpg

Rémséges csomagja – ami állandóan vele van – egy póklábú, emberarcú bábut tartalmaz, ami a gyerekkori trauma manifesztációja, amitől nem tud megszabadulni. Azért a bábu az aranyérmes, mert nemcsak kinézete, hanem üzenete is mélységesen felkavaró.

Képek forrása: IMDB, Pinterest, Fangoria