• 130 éves a Nintendo
  • Kezdetben kártyajátékokhoz gyártottak kézzel festett kártyákat
  • Később még szerelmi légyottokat kínáló hoteleket is üzemeltettek
  • A videojáték iparba az 1970-es években törtek be

Azért, ha egy cég több mint 100 éven át képes fennmaradni, az jelent valamit. Úgyhogy van mire büszkének lennie a Nintendónak, amit 1889. szeptember 23-án alapított meg Jamaucsi Fuszadzsiro, és eredetileg kézzel készített, úgynevezett hanafuda kártyákat gyártottak, amikkel többféle játékot is lehetett játszani – ezek minősége olyan kiemelkedő volt, hogy még a jakuzának is elnyerte a tetszését.

A cég persze csak ennyivel nem maradhatott volna fenn több mint egy évszázadon át, így 1956-tól 1974-ig sok mindennel próbálkoztak. Ekkor már Jamaucsi unokája, Hirosi volt a vezető, és ’56-ban sikerült elérnie, hogy kártyáikra Disney figurák is felkerülhessenek. ’63-ban a Nintendo Playing Card Co. nevet lecserélte Nintendo Co., Ltd.-re, majd elkezdtek terjeszkedni más iparágakban. Volt taxis társaságuk, a Daiya, ami elég sikeresnek bizonyult, de más, kevésbé sikeres ágak miatt kénytelenek voltak eladni.

Emellett a Nintendo árult instant rizst, szerelmi légyottokra specializálódott, úgynevezett Love Hoteleket üzemeltettek, de volt TV csatornájuk is. 1964-re azonban minden csődbe ment, az Olimpia után pedig a kártyaeladások keztek el zuhanni, veszélybe sodorva a cég jövőjét.

1966-ban fordultak a japán játékipar felé, népszerű játékokat kezdtek gyártani, de nem sikerült komoly sikert elérniük olyan riválisokkal szemben, mint a Bandai és a Tomy. A videojáték iparba 1974-ben törtek be, amikor megszerezték az amerikai Magnavox Odyssey konzol terjesztési jogát, ’77-ben pedig már saját konzolt gyártottak Color TV-Game néven. A többi pedig úgyszólván történelem.

A Nintendo rengeteg sikeres játékot és konzolt gyártott az elmúlt 42 évben. A NES és SNES, Gameboy, Nintendo 64, GameCube, Wii és persze a 2017-ben kiadott Switch – csakhogy párat említsek meg a teljesség igénye nélkül. A játékaikat pedig felsorolni is nehéz lenne, de talán elég annyit megemlítenem, hogy a Nintendo nélkül ma nem lenne se Zelda, se Mario, se Donkey Kong.

nintendo-games.jpg

Szóval, tartalmas 130 év áll a Nintendo mögött, és innét is boldog születésnapot kívánunk a cégnek.