A The Witcher 2-t egyaránt szerette a szakma és a játékosok társadalma, mégis az eddig csak PC-re elérhető játékot nagyon sokan töltötték le illegálisan. A kiadásért és fejlesztésért egyaránt felelős CD Projekt igazgatója, Marcin Iwinski a PC Gamernek árulta el, hogy számításai szerint legalább 4,5 milliószor töltötték le a játék kalózverzióját.

The Witcher 2: Assassins of Kings JátékképekThe Witcher 2: Assassins of Kings JátékképekThe Witcher 2: Assassins of Kings Játékképek

"Rendszeresen nézem a nagyobb torrentoldalak statisztikáit, és csak az elmúlt hat-nyolc hétben 20-30 ezer ember töltötte le egyszerre. Vegyük a 20 ezret átlagnak, és számoljunk hat héttel. A játék 14 GB-ot nyom, szóval számoljunk egy hatórás letöltéssel. Hat hét 56 nap, ami 1344 óra; ehhez hozzávéve a hatórás átlag letöltést 224-et kapunk, amit szorozzunk meg 20 ezerrel. Az eredmény durván 4,5 millió illegális letöltés. Ez csak vad becslés, mondjuk úgy, az optimista oldalról. Eddig összesen egymillió jogtiszta példányt adtunk el, és ehhez hozzávetve a 4,5 milliót, igen rossz arányt kapunk. A valóság pedig minden bizonnyal ennél is elkeserítőbb."

Marcin az interjú egy későbbi részében arra is kitért, hogy miért nem használtak semmilyen DRM-et a The Witcher 2 kiadásakor. Állítása szerint teljesen mindegy, mivel próbálkoznak, a kalózok egy-két nap után feltörik. Így hát inkább az igényes, gyűjtői cuccokkal teletömött kiadások mellett döntöttek, ami szerinte bevált.

"Ráadásul a DRM önmagában csak megnehezíti a legális játékosok életét. Azon őszinte emberekét, akik 50 dollárt vagy eurót fizettek a játék jogtiszta változatáért. Miért akarnánk kitolni velük?"

Bízzunk benne, hogy a konzolos változat eladásai javítanak majd a statisztikákon.