• Szeptember 4-9. között több helyszínen várják az érdeklődőket 
  • Idén Szabó István, Sára Sándor és Ingmar Bergman művei, a filmtörténet kiemelkedői női, a magyar animációs filmek és a Cannes-i klasszikusok kerülnek előtérbe 
  • Sztárvendégként érkezik Magyarországra Claudia Cardinale, Klaus Maria Brandauer és Jean-Marc Barr

Idén is várja a Klasszikus Film Maraton a filmtörténet szerelmeseit szeptember első hetében. Ahogy a megelőző években, a program most is több tematikai blokkra épül. Az itthon legritkábban látott darabok talán a Cannes-i Fesztivál filmtörténeti programjának opuszai lesznek. Vászonra kerül például Hitchcock Szédülése és Kubrick 2001: Űrodüsszeiája. Ám a hazai mozgóképes história nagyjai is újra láthatók lesznek. Sára Sándor, illetve Szabó István alkotásai mellett legjobb animációs filmjeink és néhány Molnár Ferenc adaptáció is megtekinthető: többek között a Mephisto, a Redl ezredes, a Feldobott kő vagy a Macskafogó.

A 2018-as filmmaraton különlegességét egyrészt a szabadtéri vetítések adják. A budapesti Szent István téren nagyközönség előtt kerül bemutatásra a Volt egyszer egy Vadnyugat, a Moszkva tér és A nagy kékség. Az esemény másik kiemelkedő pillanata Claudia Cardinale vendégeskedése lesz. A színészcsillag annak apropóján látogat Egerbe, hogy a maratonon több filmjét is vászonra tűzik. Így Leone legendás műve mellett Fellini 8 és 1/2-ét is láthatják a nézők.

Egyéb előadásokkal, beszélgetésekkel és interaktív programokkal is várják az érdeklődőket. A Toldi Moziban például animációs filmkészítő műhely alakul, de az első magyar sci-firől és a 3D történetéről is hallható előadás a Francia Intézetben, illetve az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

budapesti-klasszikus-film-maraton-filmarchivhu.jpg