Az év végén megtudtuk, hogy miközben a CD Projekt RED DRM nélkül, csábító kiadásokkal próbálja vásárlásra bírni az embereket, addig egy külsős cég segítségével házról házra járnak a játékot illegálisan letöltőknek címzett bírságokkal.

A cég állítása szerint a módszerük 100%-ig biztos, olyan nem fordulhat elő, hogy ártatlan emberekhez csengetnek be, a gépezetbe azonban mégiscsak bekerülhetett egy porszem, hiszen többen is jelezték, hogy ők nem töltötték le a játékot, vagy nem is hallottak róla.

A közösségnek természetesen egyáltalán nem tetszett a kalózok ellen vívott küzdelem ezen módja, ezek a panaszok pedig a CD Projekt RED-hez is eljutottak, akik úgy döntöttek: az egész akciót leállítják.

„December elején megjelent egy cikk, amiben az volt olvasható, hogy egy jogi cég közreműködésével kártérítés fizetésére szólítottuk fel azokat, akik illegálisan töltötték le a Witcher 2-t. A hír, hogy DRM helyett, közvetlenül vettük fel a harcot a kalózok ellen, gyorsan terjedt az interneten, és töltötte el aggodalommal a közösség tagjait: a játékosok szerint a módszerünkkel ártatlan embereket vádoltunk meg, akik semmilyen módon nem sértették a szerzői jogainkat.

Egy közösséghez való tartozás fontos része, hogy együttműködünk. A játékosok nélkül nem lehetnénk sikeresek. Az emberek bíznak bennünk, amiért hosszú éveken át dolgoztunk, így szomorúan hallottuk, hogy az akciónk miatt megingott ez a belénk vetett bizalom. A rajongóink mindig is a figyelmünk középpontjában álltak, s büszkék vagyunk arra, hogy eleget teszünk a közösség követeléseinek. Noha úgy tudjuk, hogy ártatlan embereket nem szólítottunk fel kártérítés befizetésére, túl nagyra értékeljük a közösségünket ahhoz, hogy kockáztassunk ilyen bakit, úgy döntöttük tehát, hogy leállítjuk a kalózok utáni kutatást.

Azt azonban tisztázzuk: nem támogatjuk az illegális letöltéseket, hiszen ez káros a fejlesztőkre, s az egész iparra nézve is. Noha nem hiszünk abban, hogy a másolásvédelmi eljárásoknak bármi haszna is lenne, nem támogatjuk a játékok illegális másolását. Azon dolgozunk, hogy a játékosokkal tartott kapcsolatunk a lehető legpozitívabb legyen, de nektek is segítenetek kell. Ne legyetek közömbösek a warezzal szemben! Ha azt látjátok, hogy egy barátotok egy illegálisan letöltött játékkal játszik -- legyen az bármilyen játék -- hívjátok fel rá a figyelmét, hogy ezzel hátráltatja a fejlesztőt, akinek a játékát éppen élvezi. Ha nem támogatja a fejlesztőket, ha nem fizet a munkájukért, nem fogják tudni elkészíteni a következő alkotásukat.” -- Marcin Iwinski, a CD Projekt RED társalapítója.