A fantasy dream team...Kezdjük az elején. Bő egy éve röppent világgá a nagy szenzáció: három élő legenda Bostonban játékstúdiót alapított. Egyikük — őt valószínűleg kevesen ismerik idehaza — az 1966-os születésű Curt Schilling, a Boston Red Sox jobbkezes dobója, akiről tényleg elég annyit tudnotok, hogy a sportág történelemkönyvének legszebb fejezeteiben szerepel a neve. Ami minket érdekel: hatalmas "wargame" és MMO fanatikus. Előbbi érdekeltségét jelzi, hogy alapított egy kis kiadót kedvenc táblás játéka, az Advanced Squad Leader gondozására, utóbbit tekintve pedig ő az egyik szócsöve az USA-ban az EverQuest és EverQuest II-nek, de a World of Warcraftban is szívesen kalandozik.


A fantasy dream team...Második emberünk Todd McFarlane. Az ő neve már bizonyára ismerősebb: az 1961-es születésű kanadai képregényrajzoló és -író, játékgyártó és szórakoztató akkor vált szupersztárrá, amikor 1988-ban beszállt a pókember-bizniszbe a The Amazing Spider-Man lapjain: megváltoztatta Spidey külsejét, megtervezte Venomot, majd 1990-ben elkészítette az első Spider-Man könyvet, mely 2,5 millió példányban kelt el. A nagy áttörést azonban akkor érte el, amikor hat népszerű marvelos művésszel otthagyta cégét, létrehozta az Image Comics vállalkozást, és megalkotta az 1,7 milliós értékesítéssel "bankot robbantó" Spawnt. Mostanában hihetetlenül részletgazdag és igen kelendő akciófigurákat gyárt, illetve létrehozta saját film- és animációs stúdióját is (és baseball-labdákat gyűjt, csak mondom...).


A fantasy dream team...A triumvirátus harmadik tagja lesz az, akire a legtöbben felkapják a fejüket: az 1959-ben született R. A. Salvatore. Könyvei idehaza is ismertek és népszerűek: Sötételf trilógia, A drow öröksége, Jeges Szelek Völgye, Vadászpengék, A pap ciklus, Zsoldosok, A sötétség útja (no meg a Star Wars: The New Jedi Order ama könyve, amelyben hatalmas felzúdulást keltve kinyírta Chewbaccát, bár ez, tegyük hozzá, a Lucasfilm parancsára történt...). A játékiparban sem újonc, hiszen ő írta a 2004-es Forgotten Realms: Demon Stone sztoriját.

Nos tehát barátaim, hogyan is áll össze ez a szupertrió? Úgy, hogy elhatározták: összehoznak egy új fantasy IP-t, azaz egy teljesen új univerzumot, mely minden szórakoztatóipari szegmensbe betör: MMORPG, regények, képregények, hagyományos játékok, mozi, tévé, és még amit el lehet képzelni. Először Green Monster Games volt a nevük, mostanra ez 38 Studios  névre változott, bár a jópofa kabalaállatkát megtartották. A massachusettsi Maynardban kibéreltek egy szerény, 3000 négyzetméteres irodát, és elkezdték a fejvadászatot. Elsőnek is elnököt választva leszerződtették Brett Close urat, aki nem épp zöldfülű, hiszen a Midway Games és az Electronic Arts színeiben is versenyzett korábban (ő gondozta például a Medal of Honor: Rising Sun és Medal of Honor: Frontline címeket, és ő volt a feje a Midway Austin stúdiónak). Alelnök (marketing- és termékfejlesztési igazgatóként) pedig az a Mary Kirchoff lett, aki a Wizards of the Coast csapatában számtalan Dragonlance könyv szerzőjeként idehaza úgyszintén ismert — és nem mellesleg ő fedezte fel Salvatorét... (de a Hasbro marketingalelnöke is volt). A kreatív fejlesztési alelnök Scott Cutberson, a Walt Disney Internet Group korábbi arca, de a Warner, a Vivendi és a Nintendo színeiben is futott pár kört, no meg két World of Warcraft antológia szerzője is. A három alapító közül Schilling a vezérigazgató, Salvatore a kreatív-, Farlaine pedig a művészeti nagyfőnök.

A fantasy dream team...A friss hír pedig az, hogy újabb nagy halat fogott ki a csapat: a korábbi Electronic Arts rendszermérnök, Jon Laff lett a technikai igazgató. Ő az Electronic Arts Montreal stúdióban az Army of Two egyik kulcsembere volt, illetve az EA Los Angelesnél főmérnökként a Medal of Honor: European Assault és a Medal of Honor: Rising Sun címeket segítette világra.

Bár egyelőre még egy bitet sem láttunk a készülő cuccból, olyan "dream team" kezd összeállni, amelyre azért már tényleg oda kell figyelni, mert vagy nagyon nagyot dobnak, vagy óriásit buknak, középút nincs. Az, hogy egyre komolyabb a mozgolódás, hogy az eddigi "koncepcióemberek" mellé immár a technikai vonalat is elkezdték erősíteni, azt jelzi: talán hamarosan látunk már valami konkrétumot is tőlük. Várjuk türelemmel és szeretettel...