A PC Guru idei első számának indie rovatában már közhírré tettem, hogy Phil Fish zseniális, eddig XBLA-exkluzív játéka, a FEZ más platformokra is megjelenik, ám akkor konkrétumokat még nem tudtunk. Nos, ma felszállt a fehér füst, és ennél örömtelibb hírt nem is kaphattunk volna: Gomez kalandjait elsőként a PC-tulajok élhetik át újra!

És hogy miről is van szó? Nos, egy alapvetően 2D-s platformjátékról, ahol a játéktér elemei 90 fokban elforgathatók. Főhősünknek itt kell összegyűjtenie 32 kis kockát, plusz megoldania egy halom intelligens feladványt. Mindezt bámulatosan kedves grafika és kimagasló zenei anyag foglalja keretbe -- nem csoda, hogy a FEZ elnyerte a 2011-es Indicade és 2012-es IGF nagydíját, a Eurogamer az év játékának választotta, a kritikusok 90% feletti (sőt, sok oldal 100%-os) értékelésekkel árasztották el, egyszóval imádta és imádja mindenki.  

A PC-s verzió egyébként teljesen megegyezik az XBLA-s eredetivel, de persze teljes Steam-támogatást kap, azaz felhőmentés, ranglisták és achievementek is várnak ránk, átlagos gépigény mellett. A megjelenési dátum, ahogy a bevezetőben említettem, május elseje, és a fejlesztő, Phil Fish azt is megerősítette, hogy már készül a Macintosh változat is, illetve a Sonyval is tárgyal, tehát egy PS3 és/vagy Vita megjelenés is elképzelhető, sőt az OUYA is a célplatformok között szerepel.