A Commission Nationale de l’Informatique et des Libertés (CNIL, az informatika és a szabadságjogok kérdésével foglalkozó francia nemzeti bizottság) hét vizsgálatot folytatott le 2016 áprilisától 2016 júniusáig, és számos problémát talált a Windows 10 adatgyűjtési gyakorlatát illetően. Kifogásolják, hogy a Windows Store például begyűjti a telepített alkalmazások listáját, azok használatáról (gyakoriság, időtartam) adatokat továbbít.

Szintén problémás, hogy egy négyszámjegyű PIN kódot is választhatnak a felhasználók, amivel minden szolgáltatlást igénybe vehetnek, de nincs limit, hogy hányszor lehet próbálkozni. Még nagyobb gond, hogy a személyes adatokat az Unión kívülre továbbítják és tárolják, holott ezt 2015 októbere óta tiltja az EU erre vonatkozó szabályozása. Továbbá az engedély nélkül települő sütikkel, és a célzott reklámokkal is baja van a független szervezetnek, ami három hónapot adott a Microsoftnak a gondok orvoslására, ellenkező esetben szankciók bevezetését helyezte kilátásba.

A Microsoft részéről David Heiner alelnök reagált a nyílt levélre, melyben azt ígéri, hogy a bizottsággal együttműködve továbbfejlesztik a Windows 10-et, hogy az mindenben megfeleljen a helyi és Uniós szabályozásoknak is.

windows-store.jpg