• Teljesen más volt az alapkoncepció
  • Aztán jöttek az autók

Lehet, hogy a Grand Theft Auto minden idők egyik legjövedelmezőbb franchise-ává nőtte ki magát, de az első játék majdnem meg sem született. Sőt, az első rész fejlesztése annyira durva volt, hogy a pályafutását egy dinoszauruszos játék techdemójaként kezdte. A zűrös fejlesztés egy pontján a GTA szériát elindító első rész nem volt más, mint egy szimpla demó, amely megmutatta, hogyan lehet 3D-s grafikát készíteni. Ennek illusztrálására az eredeti változatban a játékosok egy dinoszauruszt irányíthattak, amely egy városban balhézott és épületeket rombolt le. Minden megváltozott azonban, amikor a fejlesztők elkezdték hozzáadni a játékhoz az autókat, és úgy gondolták, hogy sokkal szórakoztatóbb lenne egy kocsival közlekedni.

gta1.jpg

Colin Macdonald fejlesztő nemrég a BBC-nek mesélt a DMA Designnál töltött idejéről, amelyből végül a Rockstar North lett. "A GTA sok különböző iteráción ment keresztül, és elég problémás fejlesztése volt" – mondta Macdonald. "A DMA egyik alapító programozója, Mike Dailly egy technikai kísérletet végzett, hogy megmutassa, hogyan nézhetnek ki az épületek 3D-ben felsőnézetes perspektívából. Szóval alapvetően egy dinoszauruszos játékkal állt elő. Volt ez a város, ami valamilyen 3D-s formában mozgott, de te egy dinoszaurusz voltál, aki körbe-körbe mászkált és rombolta az épületeket. Így indult a Grand Theft Auto" – emlékezett vissza Macdonald.

grand-theft-auto6.png

Ez azonban mind megváltozott, ahogy a város testet öltött. "Mike [Dailly] aztán kis autókat tett bele, amelyek körbe-körbe keringtek, hogy életre keltsék a várost. Valakinek az a ragyogó ötlete támadt, hogy nézzük meg, milyen lenne vezetni az egyik autót ahelyett, hogy a dinoszauruszt irányítanánk, és hirtelen autós játékká változott a program". A DMA viszont nem igazán tudta, hogy mit kezdjen a játékkal, még akkor sem, miután a dinoszauruszt kivették. "Egy jó darabig Race 'n' Chase volt a neve. Aztán valaki rájött, hogy igazából megpróbálhatnánk, hogy a játékos kiszálljon az autóból, és szaladgálhasson, majd beszállhasson más járművekbe. Igazából csak ekkor változott át az egész Grand Theft Autóvá" – mesélte a fejlesztő.