Az utóbbi időkben -- különösen ősszel -- azzal volt tele az internet, hogy az EA figyelmeztetés nélkül helyezett el másolásvédelmi programokat számos játékában, aminek következtében a vásárlók csúnyán lepontozták ezeket a termékeket, és inkább a torrenthálózatok felé fordultak, hogy onnan szerezzék be áhított játékokat. A Rockstar viszont szeretné elkerülni az ilyesfajta néphisztériát, így röviddel a GTA IV megjelenése előtt tisztázták, miként fogják megvédeni a produktumukat.

A GTA IV is SecuROM-ot használA GTA IV is SecuROM-ot használA GTA IV is SecuROM-ot használ

Korábban már pletykaszinten irtunk arról, hogy a PC-s verzió használatához online aktiválás lesz szükséges, de ez most már biztos, és ezt azok sem ússzák meg, akiknek az otthonukban nincs internethozzáférés, de hogy az utóbbi miként fog működni, azt majd csak később tudjuk meg, de várhatóan egy másik, internetre kötött gépre lesz szükségünk. Ezen felül érdemes hozzátennünk, hogy játék közben a GTA IV lemezének mindig a meghajtóban kell lennie, valamint a Games for Windows Live (ez az achievementek miatt lesz fontos) és -- abban az esetben, ha videót is szeretnénk rögzíteni -- a Rockstar: Social Club rendszerébe is be kell jelentkeznünk, és számítsunk arra, hogy az Adobe Flash és Internet Explorer programokat is fel kell telepítenünk, na meg a vitatott hatékonyságú SecuROM-ot is meg kell tűrnünk.

Biztos vagyok abban, hogy sokan lesznek, akik így az utolsó pillanatban a SecuROM név hallatán mégsem veszik meg a játékot, de talán másképp döntenek, ha megtudják, hogy a Spore-ral ellentétben itt valamivel hosszabb pórázra engedtek minket, hiszen a játékot a megszokott módon elég csak egyszer aktiválni, és ezek után végtelen számú gépre telepíthetjük azt, azonban a játék digitális kiadására ez sajnos nem érvényes. Az aktiválás könnyen érvényességét veszheti egy nagyobb hardverelem (alaplap, videokártya, processzor) meghibásodása esetén, de persze ilyenkor sec perc alatt újra aktiválhatjuk a példányunkat. A kalózok pedig jobban teszik, ha inkább boltból szerzik meg a játékot, hiszen a Rockstar ígérete szerint a tört verziók működésképtelenek lesznek.