• A Lizard Squad újra akcióba lendült
  • DDoS támadást intéztek a H1Z1, a PlanetSide 2 és az Everquest szerverei ellen
  • A támadás válaszként érkezett, miután az érintett játékokat fejlesztő cég vezetője, John Smedley súlyosabb büntetést szeretne kivívni a Lizard Squad nemrég elítélt tagjának
  • A Lizard Squadba tartozó Julius „zeekill” Kivimaki a héten két év felfüggesztett börtönbüntetést kapott
  • John Smedley is célpontja volt a Lizard Squad támadásainak

A héten számoltunk be arról, hogy ítélet született a karácsonyi DDoS támadás kapcsán: a Lizard Squad egyik tagja, a 17 éves Julius „zeekill” Kivimaki két év felfüggesztett börtönbüntetést kapott, miután a finn bíróság bűnösnek találta 50.700 rendbeli, számítógépes rendszerekkel kapcsolatos bűncselekményért. Továbbá kötelezték arra, hogy nyilvánosan beszéljen arról miért elitélendő a cyberbűnözés.

Sokan enyhének tartják a bíróság döntését, de senki sem volt annyira csalódott és mérges, mint John Smedley, a Daybreak (egykori Sony Online Entertainment) vezére. Előbb Twitteren, majd pedig Redditen is elmondta, hogy mindent megtesz annak érdekében, hogy komolyabb büntetést kapjon Kivimaki, a felindultsága pedig érthető. Smedley összefoglalta, hogy a Lizard Squad tagjai többek között megbecstelenítették az apja sírját, ellopták a személyes és pénzügyi adatait, hamis vádakkal kihívták rá a rendőrséget (több alkalommal is), valamint egy hamis bombafenyegetéssel a földre kényszerítettek egy repülőgépet, amin ő is ott ült. „Hogy világosan fogalmazzak: nagyon hosszú időre a börtönben szeretném látni. Nem lehetne szabad, hogy ilyeneket bármiféle kockázat nélkül megtehess. Minden erőmmel azon leszek, hogy a bíróságon megkapja azt, ami neki jár.”

A Lizard Squad válasza nem váratott sokat, és DDoS támadást intéztek a H1Z1, a PlanetSide 2 és az Everquest szerverei ellen, túlterhelve azokat.

Hogy mikor áll helyre a normális működés, azt még nem tudni, de a Daybreak csapata természetesen már dolgozik az ügyön. Itt a cikkünk arról, hogyan működik, és miért nem lehet hathatósan védekezni egy DDoS támadás ellen.

julius-kivimaki.jpg

 Julius „zeekill” Kivimaki