Tavaly nagyobb szeletkéjét birtokolta a mobil szegmens a piacnak, mint a PC. A mobil 37%-on állt, míg a PC 27%-on. Vajon folytatódik ez a trend? A konzolos szegmens pedig 2017-ben 28%-kal járult hozzá a videojáték-piac gyarapodásához. A telefonos játékok egyre inkább népszerűbbek lesznek, de konzolok és a PC azért megtartja a saját kis helyét. Idén jelenleg így áll a helyzet: a PC és konzol együttvéve 54%-át uralja a piacnak, míg az összesített telefonos játékok a 40%-kát.

Szóval azért továbbra sem kell temetni a PC-s és konzolos piacot, szépen megférnek egymás mellett a könnyed szórakozást nyújtó mobilok, és a hardcore játékosokat célzó erősebb gépek. A PC-s és konzolos részleg pedig láthatóan továbbra is próbálja tartani a szintet, ennek a jele többek között az igencsak erős játékfelhozatal. A mobilok gyors és folyamatos fejlődése viszont a telefonos játékok pozitív jövőjének kedvez.

2007-ben 400 millió telefonos felhasználó volt, 2015-re pedig kétmilliárd lett. Ennek oka az, hogy a telefonok egyrészt hardver szempontjából is egyre erősebbek lesznek, másrészt egyre több funkciót tudnak ellátni, így a játékok is fejlődnek, és a mobil tulajdonosok, avagy a potenciális játékosok száma is növekszik. A felhasználók több mint kétharmada játszik a telefonján, ami nem meglepő, hisz egy könnyed telefonos játék pihentető kikapcsolódást nyújthat néhány percre.

Viszont egyelőre a legnagyobb rejtély a VR, ami nagy hatást gyakorolhat a piacon. Egy ilyen eszközhöz viszont kell egy PC/konzol is, hogy használható legyen, így abban az esetben, ha nagy népszerűségnek örvend majd a VR, akkor ezeket a szükséges eszközöket is tovább népszerűsítheti majd. Összefoglalva a mobilos szegmens növekedni fog, és a PC-s és otthoni konzolos piac is tartani fogja magát, na de mi van a hordozható konzolokkal? Jelenleg a piac 1%-ából részesednek csak.

angry-birds-mobile.jpg