Az IGN interjút készít Sam és Dan Houser Rockstar alapítókkal a GTA III 10. évfordulója alkalmából. Ma még csak Dan beszélt, holnap Sam is megszólal, addig viszont itt az anyag, ami tele van érdekességekkel. Minket viszont csak egy bizonyos aspektusa érdekel: mit gondol a Rockstar társalapítója és a GTA-sorozat feje az elmúlt évek játékokkal kapcsolatos botrányairól?

A Rockstar szerint nem a játékok a hibásak
Danről fényképek is alig vannak az interneten

Nos, nem sokat. Dan Houser szerint csapatuk mindent megtett annak érdekében, hogy a GTA III-at ne lehessen olyan komolyan venni, ám ennek ellenére el akarták érni a hiteles világ ábrázolását (magyarra fordítva: éld bele magad, de érezd a különbséget). A társadalom gondjai pedig nem a GTA miatt vannak, akik ezt mondják, egyszerűen nem néznek körül.

"Úgy voltunk vele, hogy »ennek a vitának semmi értelme«, de azért ki lehetett szimatolni, hogy jön. Azt persze nem láttuk előre, hogy annyira elburjánzik, mint az elmúlt négy vagy öt év alatt. Tíz év távlatából nézve a társadalom tényleg eléggé összekuszálódott, de ez nem a játékok hibája. Amit empirikusan állítani lehet, ez: az elmúlt évtizedben nem volt értékelhető szociális összeomlás a játékok miatt. Te már csak tudod, rengeteg időt játszol anélkül, hogy erőszakoskodnál. A mi játékainkban sokkal kevesebb az erőszak, mint mondjuk egy FPS-ben."

Bár nem szívesen játsszuk a döntőbíró szerepét, van igazság abban, amit Dan mond. Ha a Jack Thompsonhoz hasonló erkölcscsőszöknek lett volna igaza, nem itt tartanánk.

Maga az interjú persze főleg a GTA III-ról szól. Például tudtátok, hogy vannak játékosok, akik szerint a 3D-be lépés kifejezetten rossz ötlet volt? Vagy hogy a Rockstar fejlesztései mindig egy helyszín kiválasztásával kezdődnek, mert "a hely a legfontosabb egy játékban"? Hát igen. Mindemellett Dan azt is elárulta, miért kerülik a nyilvános szerepléseket.

"Nem szeretnénk azt a látszatot kelteni, hogy a csapatból egy, két vagy három ember felelős az ötleteinkért. Az egész brigád együtt dolgozik a játékokon és ezt nagyon komolyan vesszük. Az meg, hogy mi van a dobozra írva... GTA, Red Dead, akármi, tök mindegy, amíg a játék király."

A GTA III 10. születésnapjától nemsokára természetesen mi is megemlékezünk.