A BioWare közösségi koordinátorától, Chris Priestlytől megtudtuk, hogy a Mass Effect 3 nem fog megjelenni a Steam kínálatában a Valve által bevezetett szolgáltatási feltételek miatt, ami az EA szerint korlátozza a fejlesztőket abban, hogy extra tartalmakat juttassanak el a játékosokhoz.

A nyáron ugyanebből az okból kifolyólag tűnt el a Steamről a Crysis 2 és a Dragon Age 2, de a döntés meghozásában valószínűleg az is közrejátszott, hogy az EA exkluzív címekkel szeretné előtérbe hozni új szolgáltatását.

És noha a Mass Effect a Steamen kívül más tartalomszolgáltatóknál meg fog jelenni az engedékenyebb feltételeknek köszönhetően, nem ússzuk meg az Origint: a játék digitális és lemezes kiadása is megköveteli ennek használatát, egyrészt a frissítések telepítése, másrészt pedig a játék aktiválása miatt.

Az aktiválási folyamatot elegendő csak egyszer elvégezni, s nincs megszabva, hogy hány számítógépen élesíthetjük példányunkat, illetve Priestly biztosított mindenkit arról, hogy az Origin nem gyűjti majd a felhasználó adatait, csupán ellenőrzés céljából vizsgálja át a játék fájljait.