A múlthéten írtuk, hogy a Square megkörnyékezte a Tecmót. A beolvasztást úgy szerették volna elérni, hogy a Tecmo részvényeinek több mint a felét megvásárolják jóval áron felül. A Square Enix már akkor megmondta a sajtótájékoztatóján, hogy a Tecmo szeptember 4-ig válaszolhat, és ha addig nincs visszajelzés, vagy visszautasítja az ajánlatot, ők elállnak az egyesüléstől.

Tegnap volt a nagy nap, azonban a Tecmo udvariasan nemet mondott az átvételre. Miután a vezetőségtől, a játékkészítőktől, és más egyéb munkatársaktól is begyűjtötték a véleményeket, arra jutottak, hogy a Square-be való beépülés nem a legjobb döntés -- viszont a Koeivel való egyesülés már sokkal jobb ötlet.

„Ahogy a játékipar a nagy teljesítményű hardverekkel, hordozható játékkonzolokkal, és az online mobil játékokkal folyamatosan változik, úgy az egyre több fogyasztó igényei nagyobbak és változatosabbak. A multiplatform és a tengerentúli piacok fontossága a globális versengés felé tereli az ipart. ”

„Ezen körülmények mellett mind két cég megfelelő anyagi helyzetben van, és rendelkezik a megfelelő képességekkel ahhoz, hogy együttműködve növeljék a termelékenységüket, és megteremtsék egy világszerte vezető vállalat alapjait.” – A Tecmo közleménye.

A két cégről azt érdemes tudni, hogy a Tecmo nyugaton a Dead or Alive és Ninja Gaiden sorozataival sikeres és ismert, míg a Koeinek az ázsiai régióban a Dynasty Warriors sorozata népszerű. Az egyesüléstől azt remélik, hogy egyensúlyba hozza a két fél portfólióját.

A tárgyalások már javában zajlanak, és nagyjából két hónap múlva egy részletes tervel állnak elő a felek. Az szeretnék, hogy a jövőben egy vezetőség alatt működjenek a cégek, és hogy egy „stabil és biztonságos környezetet” hozzanak létre, amiben meg van a kölcsönös tisztelet egymás egyénisége iránt, és az alkalmazottak megmutathatják, mire képesek.

A bejelentés után a Tecmo értékpapírjai 7, 5 százalékot (937 jen), míg a Koeié 0,3 százalékot (1552 jen) növekedtek, mielőtt a tokiói tőzsde befagyasztotta volna a részvényeiket -- a Square Enix azonban 1,9 százalékos (3550 jen) veszteséggel zárt. Érdekesség, hogy ha ez a két vállalat egyesülne, évente 40 millió jent tudnának termelni, ami még mindig csak a harmada a Square Enix éves jövedelmének.



Mára megérkezett a Square reakciója; úgy látszik, nem nagyon fogadják el a nemleges választ. Az augusztus 28.-án tartott sajtótájékoztatón Wada Yoich (Square Enix) azt mondta: csak azt tudta elképzelni, hogy elfogadják az ajánlatukat, de mivel ez nem így lett, most válaszokat követelnek, jogosan, hiszen tényleg meglepő a döntés.

„A vállalatunk haladéktalanul kéri, hogy a Tecmo adjon magyarázatot az alábbi témákban:

1. Kérjük, erősítsék meg, hogy a Koeivel való egyesülés volt az oka, amiért az ajánlatunkat visszautasították.

2. Ha ez az eset áll fenn, kérem részletezzék, hogy a Koievel való egyesülés (a fúzió mibenléte és mértéke, a részvények ára, stb.) miért kedvezőbb a Tecmo vezetőségének, mint a mi ajánlatunk.

3. Ha az első eset nem áll fenn, kérem tisztázzák, hogy a Tecmónak van-e egy alternatív terve, ami kedvezőbb a vezetőségének, mint a mi ajánlatunk.

A vállalat a végleges döntését csak azután hozza meg, miután a Tecmo válaszol.”

A kérdésekre a Square állítása szerint nem kaptak visszajelzést, ezért kénytelenek elállni az átvételtől, mint ahogy az korábban jelezték.

„A vállalat tegnap kapott egy írásos nyilatkozatot, amiben a Tecmo vezetősége visszautasította az ajánlatunkat. Ezután azonnal kérdésekkel fordultunk a Tecmóhoz, hogy magyarázzanak el nekünk néhány dolgot. Azonban semmilyen választ nem kaptunk, még okot sem a visszautasításra.”

„Ilyen feltételek mellett a vállalat nem tud megfelelően módosítani az ajánlaton, ebbe beleértve az árat is, és úgy állapítottuk meg, hogy rendkívül nehéz lenne folytatni a tárgyalásokat a Tecmóval ez ügyben. A vállalat tehát úgy döntött, hogy visszavonja az ajánlatát.”