• Az újgenerációs konzolokról tett közzé jelentést az NRDC
  • A vizsgálat szerint az energiatakarékosság tekintetében gyengén teljesít a PS5 és az Xbox Series X

A Természeti Erőforrások Védelmi Tanácsa (NRDC) nemrégiben az újgenerációs konzolokkal foglalkozott egy hosszabb bejegyzésben, melyben arra igyekeztek rávilágítani, hogy energiatakarékossági szempontból nagyon rosszul teljesít a PS5 és az Xbox Series X, melyek 160-200 watt fogyasztásukkal jelentősen túlszárnyalják az elődöket.

a-termeszeti-eroforrasok-vedelmi-tanacsa-fontos-valtozasokat-surget-a-ps5-es-az-xbox-series-x-kapcsan.jpg

Különösen sok kritikát kapott a Microsoft konzoljának Instant-on módja, amely gyorsabb elérést biztosít ugyan a felhasználók számára, a fogyasztást ugyanakkor jelentős mértékben megnöveli. Az NRDC számokon keresztül is igyekezett szemléltetni ezt: ez az egy funkció éves szinten 1 milliárd dollárral növeli meg az amerikai lakosság villanyszámláit, egy 500 megawattos szénerőmű éves kapacitását felemésztve. A szervezet elsősorban azt kifogásolja, hogy ez a beállítás alapértelmezetten be van kapcsolva, és ezt különösen furcsának tartják annak tükrében, hogy a Microsoft 2030-ig negatív karbon lábnyomot szeretne elérni.

Az NRDC felhívja a figyelmet arra is, hogy a streaming szolgáltatások használata is jelentős energiafelhasználási többlettel jár az új konzolokon: a kifejezetten erre kitalált eszközökhöz képest 10-20-szoros a fogyasztás. Ezt többször is jelezték már a Microsoft és a Sony számára, arra buzdítva a gyártókat, hogy rukkoljanak elő egy alacsonyabb fogyasztási móddal az ilyesfajta használat esetére, de eddig mindhiába.