• A The Last of Us volt idén a legkedveltebb sorozat a kalózok körében 
  • A TorrentFreak adatai alapján
  • De a Disney+-on debütált szériák is az élvonalban végezték
  • Netflixes alkotás azonban egyáltalán nem szerepel az első tíz között

"Nem szép dolog kalózkodni!" – tartja a mondás, ám mostanra valamennyire érthető a dolog, tekintve, hogy legalább öt előfizetés (Netflix, Max, Prime Video, Apple TV+, SkyShowtime) kell ahhoz, hogy ne maradjunk le semmiről – a tengerentúlon pedig ennél is szélesebb a paletta. Ráadásul még így sem biztos, hogy minden olyan filmet és sorozatot megtalálunk, amit épp kedvünk lenne megnézni (nem beszélve arról, hogy sok alkotást le is vesznek a kínálatból egy idő után), szóval nincs abban semmi meglepő, ha időnként előkerül a fiókból az a bizonyos kalóz kalap. A találó nevet kapott TorrentFreak oldala minden évben listába szedi, hogy mely produkciók voltak a legnépszerűbbek az internetes kalózok körében, és bár egy időben rendre a Trónok harca vitte a prímet, annak befejezése óta egy picit változatosabb lett a "győztesek" listája. Idén például az eddigi legjobban sikerült játékadaptáció nyakába hullott az aranyérem, bár nem biztos, hogy ennek örülnek az alkotók.

lastofusseries.jpg

A kép forrása: Seventeen Magazine

Bizony, 2023-ban a szintén az HBO által készített The Last of Us végezte az élen torrentezés terén, dacára annak, hogy idővel elég sokat változott a Naughty Dog sikercíméből készült opusz megítélése – sajnos nem a pozitív irányba. A feldolgozást egy valódi Disney+-cunami követi, mivel A Mandalóri állhatott a képzeletbeli dobogó második fokára, a harmadik helyet a Loki húzta be, a csínytevés istenét pedig Anakin egykori tanítványának, Ahsokának az önálló kalandja követi. Íme a teljes lista, a platformok feltüntetésével:

  1. The Last of Us – HBO Max
  2. A Mandalóri – Disney+
  3. Loki – Disney+
  4. Ahsoka – Disney+
  5. Titkos invázió – Disney+
  6. A siló – Apple TV
  7. Monarch: A szörnyek hagyatéka – Apple TV+
  8. Tulsa királya – Paramount+
  9. V generáció – Amazon Prime Video
  10. Ted Lasso – Apple TV+

Ahogy az látható, netflixes sorozat egyáltalán nincs a felsorolásban, amit azzal magyaráz a portál, hogy mivel még mindig az a szolgáltatás dominál a világ nagy részén, így sokan soha nem mondják le az előfizetésüket, hiába az áremelés. Amit amúgy a Disney is meglépett nemrég, január végén pedig a Prime Video életében is beköszöntenek a reklámok (egyelőre csak néhány régióban), hogy drágábban kínálhassa a cég a hirdetésektől mentes konstrukciót. A TorrentFreak emellett arra is felhívja a figyelmet, hogy a fenti lista kizárólag a BitTorrent-forgalmon alapul, ami manapság már csak a kalózkodás egy kis szeletét teszi ki, mivel sok felhasználó olyan alternatívákat (például különféle online videós oldalak) használ, melyek nem közölnek statisztikákat a nézettségről.