A török család- és szociálpolitikai miniszter, Ayşenur İslam vizsgálatot kezdeményezett, miszerint a Minecraft túlságosan erőszakos a kisgyermekek számára. Mindennek igen egyszerű előzménye van. Egy újságíró azt találta mondani, hogy itt bizony a játékosok azért kapnak pontokat, hogy más játékosok (beleértve a nőket is) életére törjenek. Több sem kellett Islam asszonynak, ezen felvetés alapján azonnal vizsgálatot rendelt el az ügyben.

Amennyiben beigazolódnak a túláradó erőszakra vonatkozó tételek, az akár országos szintű betiltást is eredményezhet. A Pan European Game Information (PEGI) szerint ezt egyáltalán nem úgy kell elképzelni, mint a való életben, hiszen az erőszak ábrázolása merőben eltér a valóságtól, az emberek kidolgozottsága távol áll a túlságosan hihető szinttől.

Természetesen a török gamer-újságírók szerint is alaptalan az efféle szőrszálhasogatás. Ahogyan Kaan Gezer (Leadergamer) fogalmaz, „Nem láttam még egy gyereket sem, aki kardot ragadott volna hogy embertársaira támadjon a Minecraft miatt. Az ilyen történetek mint ez is, erősen hátráltathatják a török játékipart, és nagy mértékben le is építhetik."

Mindannyian tudjuk, hogy a Minecraft népszerűsége megkérdőjelezhetetlen, játékosok milliói ütik el vele az idejüket. Akadnak igen sok idővel rendelkező, de kreatív társaságok is, akik szinte bármit felépítenek 1:1 arányban és működésre is bírják az építmény egyes elemeit. A kormányok hozzáállásáról pedig csak annyit, hogy sok brit iskolában már oktatási célokra is használják a játékot.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!