A hosszú konzolos ciklus több kiadó rémálma, jó példa erre az EA, amely alig várja, hogy itt legyenek a nextgen gépek. Csatlakozott a fanyalgók táborához a Ubisoft is, lévén a cég elnöke, Yves Guillemot elmondta a Gamasutrának, hogy milyen nehéz helyzet állt elő a már ezer éve piacon lévő konzolok miatt.

A Ubisoft szerint átok a hosszú konzolciklus

"Amit nagyon hiányolunk, az az ötéves konzolciklus. Az új gépek hiánya hatalmas büntetés a piacnak. Értem én, hogy a gyártók nem akarnak túl hamar új konzolokat fejleszteni, mert drága mulatság, de az egész iparnak fontosak az új gépek, mert ez segíti a kreativitást. Sokkal kevésbé kockázatos új IP-kel előállni egy addig még nem látott konzol esetén. A vásárlóink nyitottak az újdonságokra, és csakis a legjobbat akarják. Egy generáció végén új cuccokra vágynak, csak épp nem veszik meg őket, mert tudják, hogy a havernál úgyis ellövöldöznek a Call of Dutyban vagy Assassin's Creedben. Egy ciklus vége mindig nagyon nehéz."

Guillemot úrnak sok tekintetben igaza van: bár a konzolgyártók maguk is játékkiadók, a vállukra vett felelősség mértéke sokkal nagyobb, mert termékeikkel az egész ipart meghatározzák. Az EA szerint egyébként jövőre jönnek az új gépek. Úgy legyen!