A Vampyre Story 2: A Bat's Tale...hiszen az „őszi hold mesterei” eleve trilógiának (?) tervezték a játékot (a kérdőjel ugye már a játék elején felbukkan, lehet, hogy ez is úgy lesz három részes, mint a Star Wars?). A magazinban megjelent tesztemben nem rejtettem véka alá, hogy a fő bajom épp a játék rövidségével volt, hiszen amikor épp kezdtük volna élvezni a csajt, akkor ment el... elvileg Párizsba, legalábbis ő azt hitte, valójában azonban Dr. Riga Mortis foglya lett. Itt nyer értelmet az új epizód alcíme, ugyanis a játék első szakaszában Froderick barátunkat (aki nincs képben: Mona „házidenevérét”) kell terelgetnünk majd, hogy kiszabadítsuk a csodás (ének)hangú vámpírhölgyet. Szárnyas cimboránk a hátborzongató Gothford Falls sötét sikátoraiban régi ellenségekre és új barátokra bukkan: e színes panoptikumban ott lesz a kétbalkezes mágus, a Nagy Fauxdini, a beképzelt goth művész, Raven Gothguy, és a béna sorozatgyilkos, Jack the Gimper is. Miután sikerült a leányrablás, a nagy kettős aztán már együtt fedezhet fel számos érdekes helyet, mint amilyen Dr. Legume diliháza (bocsánat: A Józan Ésszel Hadilábon Állók Otthona), a Hóhérok Gyakorlótere, Mortis laboratóriuma, és mind közül a legrémisztőbb, egy kocsma tele sörissza, üvöltöző sportrajongókkal... Gondolom, már ennyiből is látszik, hogy Bill Tillerék gyógyszere hála istennek ismét elgurult — hát még ha azt is elárulom, hogy Froderick (gondolom, a közönségsikerre való tekintettel — az első rész legemlékezetesebb pillanata volt!) ismét beöltözik kicsi lánynak, sőt, saját zombit készít magának, ráadásul összefut a hírhedt Belfry Boyz bandával, akik a találkozás örömére kis híján agyonverik (aki figyelmesen játszotta végig az első részt, ismeri az idevágó sztorit, aki nem, annak még nem késő ismét belevágnia...). Végezetül Monával egy elmebeteg testőrválogatást is le kell zavarnunk majd, hiszen nem lenne jó, ha a Párizsba való dicső visszatérést már megint keresztbeverné valaki.

A sajtóközlemény megemlít még néhány számot az erre izgulóknak (25 3D-s karakter, több mint 40 kézzel festett háttér, 15 óra játék), de ami a lényeg: a dialógusokat Larry Ahren és Jesse Clark jegyzi, két régi „lucasos” kolléga, akiknek portfóliójában olyan címek lapulnak, mint a Sam and Max: Hit the Road, a Monkey Island 2, a Full Throttle és a Curse of Monkey Island. Ismét remek szórakozásnak nézünk tehát elébe, és ha a srácoknak sikerül kikerülniük azokat a csapdákat, amibe óvatlanul beleléptek az első résznél, még nagyobb lehet az örömünk.

Már csak egy kérdés van hátra: mikor? Nos, itt jön az említett meglepetésem: az Autumn Moon elárulta, hogy időközben egy másik kalandjátékot is összedobtak (hiába, Tiller papa elhintette annak idején, hogy rengeteg ötlete van — ezek szerint embere is...), melynek kódneve (most tessék figyelni!) Teal Harvest: Terror Beyond the Act or Power of Forming a Mental Image of Something Not Present to the Senses or Never Before Wholly Perceived in Reality (röviden: TH: TBAPFMISNPSNBWPR). Engedelmetekkel nem fordítanám le, tessék kiszótárazni, kisebb kalandjátéknak is beillik! Mondom, hogy nem százas a banda, hála annak a jószagúnak, no de a lényeg, hogy előbb a Teal Harvest kerül piacra, és mivel érthető módon nem akarnak saját maguk konkurenciája lenni, 4-6 hónappal ennek megjelenése után érkezik a második Mona-sztori; sajnos azonban a kiadó még a TH pontos dátumát sem döntötte el, ezért azt csak becsülni lehet — idézem a srácokat „valamikor szeptember közepén, talán egy szombaton”, így tehát, némi fejszámolás után az AVS 2 legkorábban 2010 elején debütálhat...