A Vodafone számára fontos a társadalmi ügyek felkarolása és az, hogy a technológiát a társadalom, az emberek hasznára fordítsa. Ennek érdekében a vállalat igyekszik olyan kezdeményezések mellé állni, amelyek ezt a célt támogatják. Az egészségügyi szektorban számos projekt támogatása mellett a Vodafone most egy olyan innovatív megoldás fejlesztésében vesz részt, amely a teljes társadalom számára hasznos lesz, hiszen a legfontosabb pillanatban nyújt segítő kezet.

Az idei Internet Hungary konferencián, Siófokon a Vodafone Magyarország Alapítvány és az Országos Mentőszolgálat közösen mutatta be együttműködésük eredményét, a hamarosan bevezetésre kerülő ÉletMentő elnevezésű applikációt, valamint élőben demonstrálták annak működését.

vodafone-eletmento-1.jpg

A mobilalkalmazás gyorsabbá és egyszerűbbé teszi a mentőhívást, segítségével gyakorlatilag egy gombnyomással hívható a mentő. Az applikáción belül segélyhívás is kezdeményezhető, de az ikonos megoldásnak köszönhetően az alkalmazást az is tudja használni, aki nem tud beszélni vagy nem érti a nyelvet.

Az ÉletMentő app egyik nagy előnye, hogy tárolja az előre feltöltött egészségügyi adatokat, melyek megjelennek a diszpécser monitorján és akár a mentőautóban található táblagépen is. Így a riasztással egyidejűleg olyan fontos tudnivalók is a mentőszolgálat rendelkezésére állnak – pl. a beteg kora, neme, gyógyszerérzékenységei, stb. – melyeket a diszpécser egyébként csak hosszas beszélgetés során tudna meg. Vészhelyzetben ezek a nyert percek döntő jelentőségűek lehetnek.

vodafone-eletmento-2.jpg

Az ÉletMentő app másik nagyon fontos előnye a pontos helymeghatározás, melynek köszönhetően azt is látja a mentő, hogy melyik épületrészben van a bajbajutott. Ez különösen akkor fontos, ha a bajbajutott a segélyhívást követően eszméletét veszti, és emiatt nem tudnak vele kapcsolatba lépni.

Az ÉletMentő app POI adatbázisának köszönhetően megtalálhatók a felhasználóhoz legközelebb eső gyógyszertárak, kórházak, defibrillátorok, ügyeletek elérhetőségei is. Tartalmaz továbbá egy elsősegélynyújtó kisokost arra az esetre, ha nekünk kell segítséget adnunk.

Az ÉletMentő applikáció egyébként nem csak Magyarországon lesz használható vész esetén, mert az alkalmazás a helyi Vodafone Alapítványnak köszönhetően már Csehországban, továbbá Ausztriában és Szlovákiában is egy ideje sikeresen működik.

vodafone-eletmento-3.jpg