Arkane Studios: önálló utakonEz a bizonyos csapat pedig nem más, mint a lyoni székhelyű Arkane Studios, akiknek olyan felejthetetlen játékélményeket köszönhetünk, mint az Arx Fatalis és a Dark Messiah of Might and Magic. Újabban két címen is dolgoztak: egyrészről a forradalminak ígérkező The Crossing, amelyről gyakorlatilag a 2006-os bejelentése óta néma csönd van, illetve iPhone-ra hegesztettek egy casual stratégiai kártyajátékot, a Deus Ex: Invisible War és a Blacksite Area 51 producere, Harvey Smith felügyelete alatt – a botrányos megnyilvánulásairól is ismert fickót augusztusban vették fel texasi leányvállalatukhoz.

Plusz, és ez már mostani hírünk alapja, szép csöndben egy titkos projekten is munkálkodtak az EALA, vagyis az Electronic Arts Los Angeles-i stúdiójával karöltve. Ám úgy tűnik, ez a meló nem volt fontos az óriáskiadónak, ugyanis a múlt héten bejelentett, a gazdasági nehézségek miatti hat százalékos leépítése őket is érintette: az EA megköszönte mind a 30 Arkane-munkás szereplését.

A stúdió vezérigazgatója és egyben kreatív főnöke, Raphael Colantonio  (képünkön) a gamesindustry.biz portálnak a következőket nyilatkozta: „Továbblépünk. Van egy kis tartalékunk, némi készpénz, ami lehetővé teszi, hogy várjunk kicsit, hogy találjunk valami üzletet, és összerántsuk a csapatot.”. Az igazgató úr nem titkolta csalódottságát, ugyanakkor úgy tartja, ez új esélyt ad cégének: „A dolog pozitív oldala, hogy most megvan a kapacitásunk más projekteken dolgozni. Lehet, hogy kicsit paradoxonnak hat, de bizonyos szempontból ezek a kiadói lefaragások, úgy vélem, végső soron jót tesznek a független fejlesztőknek. Ezek a kiadóvállalatok most projekteket keresnek majd, és ha alacsonyan akarják tartani a költségeiket, logikusnak tűnik, hogy független csapatokkal dolgoztassanak – ezek mindig olcsóbbak, mint bármi, amit házon belül készíthetnek.”

Arról sajnos nem beszélt Colantonio, hogy mi a helyzet a függőben lévő melókkal – engem főleg a The Crossing érdekelne, de egy Arx Fatalis 2, vagy egy DM 2 is finom lenne. Nekem eddig a srácok minden lépése bejött, úgyhogy ha ez számít valamit, én sok sikert kívánok, és egyben szurkolok nekik...