Medal of Honor: Warfighter Játékképek

2011 nagy szenzációja volt, hogy egy amerikai kommandósosztag pakisztáni földön kivégezte Oszama Bin Laden terroristavezért, akit a 2001. szeptember 11-i USA-ellenes terrortámadások felelősének tartanak. A támadás eléggé vegyes külpolitikai visszhangot keltett, sokak szerint csak megrendezett színjáték volt, főleg, hogy Bin Laden testét sosem mutatták meg a nagyközönségnek, mert Obama elnök kabinetje szerint "túlságosan felkavarók voltak a felvételek".

Nos, ennek ellenére az osztag, mely megölte az első számú amerikai közellenséget, nagy tiszteletnek örvend -- a halálos lövéseket leadó katona azonban hónapok óta állástalanul tengődik, nincs biztosítása, és fogalma sincs, mit ad enni a családjának pár hét múlva. Még négy évig kellett volna szolgálnia a veteránnyugdíjért, de a sorsdöntő akció után leszerelt, hogy több időt szenteljen a szeretteinek. Azóta kilátástalanná vált az élete, és végső elkeseredésében még az Electronic Artsot is megkereste, hogy segítse a Medal of Honor: Warfighter munkálatait -- ám a kanadai kiadó elhajtotta, csakúgy, mint a többi álláskínáló.

Mindez az Esquire exkluzív interjújából derül ki, melyben a férfire csak mint "a lövész" hivatkoznak. A lövész nagybátyjának voltak EA-s kapcsolatai, rajta keresztül próbált bejutni a céghez a volt kommandós. Az ottani fejesek azonban elhajtották, mondván, hogy az -- akkor még javában készülő --Medal of Honor: Warfighterhez így is harminc konzulensük van, akik ráadásul aktív szolgálatosok, és nem visszavonultan élnek, mint a lövész. Így azt az embert, aki életében utoljára látta élve Bin Ladent, egyszerűen lapátra tették.

Az amerikai állam felajánlotta neki, hogy új személyazonossággal legyen kamionsofőr, de egyelőre nem vállalta a dolgot, mert a családjának mindenkivel meg kéne szakítani a kapcsolatot, és ezt túl nagy áldozatnak tartja. A lövész egyébként 35 éves családapa, aki az interjút készítő Phil Bronstein szerint rendes fickó, imádja a gyerekeket, igazi úriember, annak ellenére is, hogy harmincnál is több ellenséget ölt meg és több száz bevetésen van túl.

A sors iróniája, hogy a Medal of Honor: Warfighter kifejezetten gyenge játék lett. Nem állíthatjuk, hogy a lövész részvételével biztosan jobb lett volna, de egy Bin Ladenre összpontosító akció dobott volna rajta valamennyit. Hogy mi lesz a férfi sorsa, még elválik, mindenesetre Omaba elnök tavaly még azt ígérte, hogy többé egy veteránnak sem kell aggódnia amiatt, hogy a hazájának szentelt éveit adósságokkal és hajléktalansággal "hálálja meg" az országa. A Medal of Honor-sorozatot egyébként az EA nemrég pihenőre küldte.