A Battlefield 5 csataterein bizony nem könnyű boldogulni. Az összecsapások meglehetősen grandiózusak, ennek megfelelően sokszor több célt is teljesítenünk kell, ráadásul a fülünk mellett folyton ott fütyülnek az ellenséges golyók is. Az embernek ezt látva könnyen az a benyomása támadhat, hogy itt bizony semmi esély a túlélésre, de ez szerencsére egyáltalán nincs így. Bár a váratlan halál, mint a legtöbb online lövölde esetében, természetesen itt is benne van a pakliban, de néhány egyszerű taktika betartásával azért drasztikusan növelhetjük a túlélési esélyeinket. Lássuk is, mi kell ahhoz, hogy épségben hazajussunk a frontról!

Legyél rugalmas!

A Battlefield 5-ben négy, egymástól mind felszerelésben, mind szerepben markánsan elkülönülő karakterosztály áll a rendelkezésünkre. A rohampuskákkal és gépkarabélyokkal felszerelt Assault kaszt például elsősorban az ellenséges gyalogság megtizedeléséért felel, de a különféle járművekkel szemben is jól állja a sarat, míg a Medic feladata egyértelműen az életerőcsomagok kiosztása, de ha kell, közelharcban is veszélyes lehet a géppisztolyával. A géppuskával és shotgunnal felszerelt Support játékosok szerepe a lőszer utánpótlás biztosítása, míg a Recon kaszt tagjai tipikus mesterlövészek, akik a távoli összecsapások során érezhetik igazán elemükben magukat.

És bár akármelyik kaszttal gond nélkül le lehet játszani egy teljes meccset, érdemes lehet rászánni pár órát arra, hogy kiismerjünk minden szerepkört. Egy-egy összecsapás során sokat jelenthet, ha felismerjük a kialakuló szituációkat, és tudunk is reagálni azokra. Egy mesterlövész például remek választás lehet, ha védekezőként próbáljuk távolról megritkítani a támadók sorait, de épületharca, vagy járművek ellen már nem olyan szerencsés bevetni. Épp ezért fontos lehet, hogy minden kaszt esetében legyen pár óra gyakorlatunk minimum, hiszen ez akár életről és halálról is dönthet a harcmezőn.

Használd ki az erőforrásokat!

Bár az életerőcsomagok és a lőszeresládák kiosztása ideális esetben a szakaszban található Medic és Support játékosok dolga lenne, simán előfordulhat olyan helyzet, hogy ilyen karakterekkel senki sem játszik. Ebben a szituációban lehet jó észben tartani, hogy a Battlefield 5 Attrition (lemorzsolódás) rendszerének hála most már minden pályán találhatók élet és lőszer utántöltő állomások. Tekintve, hogy a fegyverünkbe körülbelül kéttárnyi muníciót kapunk, és az életerőnk se töltődik vissza magától, ezeknek az állomásoknak a felfedezése és aktív használata jelentős előnyhöz juttathat minket a harcmezőn, amit kár lenne veszni hagyni.

A tank nem játék

Az egyik legfélelmetesen ellenfél, ami csak szembejöhet velünk a Battlefield 5 csataterein, az alighanem egy tank. Ezek a járművek masszív páncéljuk miatt gyakorlatilag sérthetetlenek egyszerű fegyverekkel, fő lövegük pedig egyetlen találattal több bajtársunkat is leszedheti. Persze a látvány kevésbé félelmetes, ha Assualt kaszttal játszunk, és akad nálunk tankelhárító fegyver, de még ekkor sem mindegy, hogy hogyan és mikor esünk neki az ellenséges páncélosoknak.

Nagy általánosságban elmondható, hogy a tankoknak szemből nekimenni nem a legjobb ötlet, már csak azért sem, mert itt a legvastagabb a páncéljuk. Egy öngyilkossággal felérő frontális roham helyett éppen ezért szerencsésebb megoldás lehet az oldalukba kerülni, és onnan támadni. Ebből a szögből két lövés már elég lehet, és ha megsemmisíteni nem is tudjuk a páncélost, könnyen mozgásképtelenné tehetjük, a menekülő személyzetet pedig igazán nem nagy feladat a rohampuskánkkal lekaszálni. Fontos lehet még észben tartani, hogy az Assault kaszt tagjai dinamitot is cipelhetnek magukkal, ha minden kötél szakad, ezzel is megpróbálhatjuk kiiktatni az ellenséges tankokat, bár egyértelműen nehezebb dolgunk lesz így, mintha például egy Panzerfausttal próbálkoznánk.

Ne feledkezz meg a késedről!

Bár a mondás úgy tartja, hogy sose vigyünk kést tűzharcba, azért ne is feledkezzünk meg arról, hogy végszükség esetén akár közelharcban is érvényesülhetünk. Ez persze egy kifejezetten rizikós taktika, hiszen a kés szemből keveset sebez, és mi magunk is igen könnyű célpontot nyújtunk, amikor frontálisan nekirohanunk az ellenséges soroknak.

Épp ezért a közelharci támadásokat érdemes hátbaszúráskor és lesből támadásnál használni. Ekkor már több előnye is van a késünknek: egyrészt instant öl, másrészt pedig a pozíciónkat sem áruljuk el azzal, hogy lövöldözni kezdünk. Ha pedig mindehhez hozzávesszük, hogy egy jól sikerült késelés az amúgy igencsak véges tölténykészletünket is kíméli, akkor már látható, hogy néha bizony megéri inkább pengét ragadni a legnagyobb tűzharc kellős közepén is.

Hősködni felesleges

A végére maradt talán a legszomorúbb tanácsunk: a fronton katonákra van szükség, nem pedig hősökre. A Battlefield 5-ben miután leszedik az egyik csapattársunkat, az illető általában nem hal meg azonnal, kis ideig még feléleszthető, ha időben oda tudunk érni hozzá. Csábító lehet a gondolat, hogy ilyenkor valódi hősként előrerohanjunk, és a visszaráncigáljuk szerencsétlenül járt bajtársunkat a halál torkából, de a gyakorlatban az ilyesmi elég rizikós húzás lehet, és csak alapos átgondolás után érdemes nekivágni.

Azt ugyanis nem árt megfontolni, hogy ha bárkit lelőnek, az azt jelenti, hogy ellenség is lapul a környéken, aki velünk is ugyanolyan könnyen végezhet, miközben bajtársunkat próbáljuk megmenteni. Mikor valakinek az életéért küzdünk, sokkal kiszolgáltatottabbak vagyunk, mintha fegyverrel a kézben rohangásznánk, ezért a rutinosabb játékosok még ki is várnak egy-egy gyilkosság után, hiszen nagyon jól tudják, hogy az újoncok oda szoktak futni a földre került társukhoz, és amikor ezt megteszik, őket is ugyanolyan könnyen leszedhetik majd.

Épp ezért mindig mérlegeljünk, mielőtt egy csapattárs megmentésére sietnénk! Ha az illető fedezékben van (például egy árokban, vagy egy fal mögött hever), akkor érdemes lehet megkockáztatni a segítséget, de ha nyílt terepen, vagy valami gyatra, alacsony fedezék mögött érte a vég, akkor jobb döntés lehet hátrahagyni. Hiszen ha veled is végeznek, miközben egy bajtársadat próbálod felszedni, az igen nagy hátrányt jelenthet a csapatodnak: egyrészt a másik is később fog újjáéledni, másrészt pedig egy helyett két gyilkosságot kap az ellenfél, ami főleg a korlátozott újjáéledéssel operáló játékmódokban lehet nagyon kínos.