A városépítgetős játékok piacán a SimCity sorozat mind a mai napig egyértelmű etalonnak számít. Voltak már próbálkozások a koronázatlan király megdöntésére, de annak ellenére, hogy volt köztük vállalható alkotás is, nem könyvelhettek el különösebb sikereket maguknak. (Illetve de: a City Life nemrégiben az egyik PC Guru teljes játékaként tetszeleghetett - mi ez kérem szépen, ha nem siker?) A Cities XL már ismerős lehet nektek, hiszen eddig se volt titok, hogy a fejlesztők - ami jelen esetben a Monte Cristo névre hallgató csapatot takarja -  egy újabb városmenedzselős játékon dolgoznak, csak eddig éppen Cities Unlimited munkacímen futott. A névváltoztatás, s ezzel együtt a hivatalos bejelentés is megtörtént. A fejlesztőcsapat neve már ismerős lehet, hiszen többek között az előbb említett City Life is az ő nevükhöz fűződik.

Mindent megkapunk, ami egy ilyen játéktól elvárható: a játékosoknak megfelelő szociális szolgáltatásokat, kikapcsolódási lehetőségeket, munkahelyeket, lakókörnyezetet kell teremteniük, és az ezzel járó ügyes-bajos gondokat ellátniuk. Mindezt különféle környezetbe ültetve tehetjük: hegyeket, völgyeket, partszakaszokat, kanyonokat kapunk különböző éghajlati  övezetekben, így a sivatagoktól kezdve a trópusokig mindenhol szerencsét próbálhatunk. A társadalom szórakoztatásáról pedig állatkertek, parkok, klubok telepítésével és rendezvények szervezésével gondoskodhatunk. Mindezek felett pedig a közlekedési hálózat kiépítése is a mi nyakunkba zúdul. Látható, hogy lesz dolgunk bőven, s az előzetes képek alapján kijelenthető, hogy grafikát tekintve méltó kihívója érkezik a SimCitynek. Realisztikus, teljesen három dimenziós világot kapunk, amelyben az épületek elsősorban az amerikai, ázsiai és európai építészet stílusjegyeit viselik magukon.

A Cities XL online lehetőségei lehetővé teszik majd a játékosok számára, hogy egy virtuális bolygón közös erővel építsenek összefüggő városokat. Egy nagyszabású koncert szervezésével például akár saját városunkba is csalogathatjuk a többi település lakóit. A megjelenésről sajnos annál többet nem hajlandók elárulni a készítők, minthogy leghamarabb jövőre lehet szerencsénk hozzá. Nincs más dolgunk hát, mint várni 2009-ig, és  kiderül, hogy a trónfosztót köszönthetjük-e a Cities XL-ben, vagy ismét csak egy mutatós, de erőtlen próbálkozásnak lehetünk szemtanúi.