Blizzard: nyertek a Glider ellenAz ítélet szerint Michael Donnelly, a Glidert előállító MDY cég vezetője nem csak egyszerűen szerzői jogokat, hanem a Digital Millennium Copyright Act törvényét is megsértette. Hogy pontosan mi ez a törvény, azt a linkre klikkelve elolvashatjátok (angolul tudók előnyben...): lényegében arról van szó, hogy tilos bármilyen olyan terméket előállítani, amely "átveheti" az irányítást más eszköz, technológia, vagy szoftver felett, kikerülve annak eredeti működését. Ezt a törvényt még Bill Clinton idejében hozta meg a szenátus 1998-ban.

A Glider lényegében egy "farmbot", tehát egy olyan szoftver, amelyik a játékos helyett automatikusan szedi össze a szörnyek leöléséből az aranyat, nyersanyagokat bányász ki, illetve fejleszti a karakteredet is. Így gyakorlatilag bárki megteheti, hogy este elmegy aludni, bekapcsolja a farmbotját, és reggelre a karaktere több száz arannyal és más értékes tárgyakkal lesz gazdagabb. Még jobban súlyosbítja az ügyet, hogy a kínai farmerek egy része ezt a virtuális pénz kereskedelmére használja fel -- valódi pénzért.

A bíró ítélete szerint Michael Donnelly személyesen is felelősségre vonható a cége által forgalmazott Glider miatt. Az ítélet azért is érdekes, mert precedenst teremthet, és megkérdőjelezheti a felhasználók által kreált különféle modok létjogosultságát. Bár sokan nem tekintik Donellyt és programját túlzottan szimpatikusnak, ugyanakkor léteznek teljesen legális programok, amelyek hasonló elven működnek, csak más téren, és az ítélet alapján e programok készítői is bajba kerülhetnek.

A rendkívül bonyolult jogi nyelvezettől most megkímélnélek benneteket, de akit részletesen érdekel a téma (és kicsit vágja az angol jogi zsargont), az ezen a címen olvashat róla. Az ügyvéd egyébként lényegében azzal érvelt, hogy ilyen alapon szinte bármilyen terméket meg lehetne támadni, akár egy garázsnyitó kulcsot vagy nyomtatót is. "Mivel mindenben lehet szerzői jogot érintő rész, ezért ha egy másik termék ehhez a fentebb leírt módon 'hozzáfér', akkor ugyanígy be lehet perelni."

Az ügyet még jobban bonyolítja, hogy ezt a 1998-as törvényt a kongresszus annak idején azért hozta, hogy visszaszorítsák vele a fáljmegosztó szoftverek elterjedését. Ebben az esetben azonban szó sincs fáljmegosztásról: a Glider felhasználói legális úton vették a WoW-ot és ráadásul havidíjat is fizetnek a szerverek használatáért. A Blizzard így a DMCA törvényét nem arra használja fel, hogy az illegális fáljmegosztást megakadályozza, hanem a saját vásárlói viselkedését szeretné kontrollálni és a Glider használata esetében büntetni.

A Blizzard persze azzal érvel, hogy a felhasználó megsérti az általa kidolgozott EULA-t és így már nemcsak arról van szó, hogy többé nincs joga játszani, hanem a szerzői joggal kapcsolatos büntettet is elkövetett, amely akár pénzbírsággal is sújtható. Az ügy tehát rendkívül bonyolult és rengeteg technológiai és játékmechanizmust illető kérdést is felvet...