• Február 14-én jelenik meg a Civilization 6: Gathering Storm
  • Természeti katasztrófák és a klímaváltozás kerül a középpontba
  • És még egy egész sor újdonságot kapunk

A korábban megszellőztetett Vesuvius alcím ugyan hamisnak bizonyult, de a kiegészítő ténye nem: Gathering Storm néven 2019 február 14-én kiegészül a Civilization 6. Annyi újdonságot kapunk, hogy felsorolni is nehéz, úgyhogy csak röviden, számokban: 8 új civilizációt kapunk 9 vezetővel; 2 új építészeti stílusban pompáznak majd városaink, melyek mellé 5 új városnegyedet is felhúzhatunk, továbbá 7 új csodát építhetünk fel; 9 új technológiát és 10 új törvénykezést, valamint 18 új egységet is kapunk.

De ez még csak a jéghegy csúcsa, a kiegészítő sava-borsa az új játékmechanikákban rejlik. Vulkánkitörések, áradások és viharok nehezítik majd dolgunkat, de ha ügyesek vagyunk, hasznot is húzhatunk belőlük. Az idő előrehaladtával pedig bemutatkozik a környezetszennyezés is, erőműveink szén-dioxid kibocsájtása gyakori viharokhoz, a jégsapkák felolvadásához és a vízszint emelkedéséhez vezet, melynek katasztrofális következményei lehetnek partmenti városainkra. De nem csak szennyezéssel lehetünk hatással a környezetre, gátakat emelhetünk, alagutakat fúrhatunk a hegyek alatt és óceánokat köthetünk össze csatornákkal.

civilization-6-gathering-storm-vulkan.jpg

Újra bemutatkozik a Világkongresszus és vele együtt a diplomáciai győzelem lehetősége is, ezzel együtt a kulturális és tudományos győzelem feltételei is megváltoznak. Cselekedeteink után egy új „nyersanyagot”, Favort kapunk, ezt használhatjuk fel arra, hogy meggyőzzük a többi vezetőt igazunkról. Továbbá újra megmérettethetjük magunkat békés úton: lesz világvásár és olimpia, de katasztrófákban is segítő kezet nyújthatunk és vészhelyzeteket is feloldhatunk, elismerésül pedig béke Nobel díjat is bezsebelhetünk.

A jövő (future era) is kibővül, új, egyelőre spekulatív technológiákkal, melyeknek fái valamennyire véletlenszerűek lesznek, de erről közelebbit még nem árultak el. Megújul a kémkedés is, és egy egész sor új történelmi pillanatot élhetünk át, valamint két új scenario, a Black Death (a 14. századi pestisjárvány) és a War Machine (első világháború nyitó momentumai) is helyt kap.