Crysis: Új a sztori. Vagy majdnem. Illetve...A Crysis Online rajongói oldalon jelent meg a Crytek kommünikéje, olyan címmel, hogy „Hivatalos: megváltozott a Crysis sztorija”. Holott a közlemény nyitómondata egyértelmű: valóban történt egy apró módosítás, és mivel ezek után kétféle verzió keringett a neten az alaptörténetet illetően, a készítők most a nyilvánosság elé tárták a valódi, hiteles sztorit, ami a játékban lesz. Íme, a többit megbeszéljük utána.

„A Dél-kínai-tengeren amerikai régészek egy rejtélyes tárgyat találnak. Mivel a terület Észak-Korea fennhatósága alá tartozik, az ázsiai ország azonnal lezárja a területet, ezért az USA mentőakciót indít a speciális erők elitosztagának bevetésével. A cuccért folytatott elkeseredett küzdelem során a tárgy felfedi mibenlétét: egy idegen faj létét, mely réges-rég a Földön tartózkodik, és beindít egy hatalmas idegen inváziót bolygónk ellen.

A szemben álló felek összefognak az új opponens legyőzésére, ám az „alienek” egy villantással a trópusi környezetet hófehér, fagyott tájjá változtatják. Hősünk a spéci fegyverzet és a nanosuit segítségével veszi fel a harcot a folyton változó, veszélyes környezettel és a rejtélyes ellenséggel szemben.”

Phű. Túlvagyunk rajta. A régi sztori valahogy úgy szólt, hogy egy aszteroida csapódik be a szigetvilágba, innentől kb. ugyanaz. A dolog leglényege tehát az az éca, hogy az idegenek már rég itt vannak, ettől aztán az egész emberi történelem egy nagy rejtéllyé válik, amit aztán ugye fel lehet tárni, ami a sztorit kissé erősebbé teszi, legalábbis a készítők szándéka szerint. Elmondásuk alapján nem nagy dolog ez, azaz magát a játék fejlesztését nem befolyásolja semmiben egy ilyen „elhajlás”. Meglátjuk (hozzáteszem, legutóbb a STALKER kapcsán olvastam lecserélt sztoriról, akkor az ukránok rápakoltak még egy évet a fejlesztésre...). Mondjuk az soha nem árt, ha egy FPS mögött van valami történet (bár én a történetnélküli shooterekkel is jól megvagyok, legyen az Duke Nukem vagy Serious Sam). Igaz, én a Far Cry esetében elég hamar elveszettem a fonalat, de ki tudja, lehet, hogy itt megtalálom...