Ahogyan az mostanában lenni szokott, az E3 első nagy sajtókonferenciáját idén is a Microsoft tartotta, ahol a várakozásoknak megfelelően szóba került a következő generációs konzol, de természetesen játékokból is láttunk szép számmal - teljesen újakat és már ismert címeket egyaránt. 

2020 VÉGÉN JÖN AZ ÚJ KONZOL

A konferencia legnagyobb durranása természetesen az új konzol volt, melyet ugyan nem mutattak még meg nekünk, de beszéltek róla. A Project Scarlett kódnéven futó masina 2020 végén érkezik, és jókora hardveres előrelépést jelent majd: négyszer olyan erős lesz, mint az Xbox One. A fejlesztők egy teljesen új, egyedi AMD processzorról, GDDR6 RAM-ról, 120 fps-ről, 8K-ról, ray tracingről és SSD-ről beszéltek az első videóban.

e3-2019-microsoft-konferencia-osszefoglalo.jpg

Ami a játékokat illeti: megerősítették azt, amit eddig is sejteni lehetett, vagyis hogy a Halo Infinite Scarlett nyitócím lesz, így Xbox One és PC mellett az új masinára is érkezik majd. Kaptunk egy vadonatúj, elég erőteljesen nosztalgikusra hangolt trailert is a játékból, melyben visszatér Master Chief.

AZ ÚJ JÁTÉKOK...

Bemutatkozott az egy ideje már pletykált, a napokban pedig ki is szivárgó új FromSoftware-játék, az Elden Ring, melynek sztoriját a korábbi híreszteléseknek megfelelően George R.R. Martin írja, a direktori székben pedig Hidetaka Miyazaki (Demon's Souls, Dark Souls, Bloodborne, Sekiro) csücsül. A bejelentéshez csatolt sejtelmes teaser videóból túl sok minden nem derült ki, így az első részletekre még várnunk kell a Namco Bandai kiadásában érkező játékról.

Nézzük, milyen újdonságok voltak még a konferencián:

  • Bleeding Edge - A Ninja Theory (Hellblade, DmC, Enslaved) sokat pletykált új játéka, melyben 4v4 összecsapások várnak ránk, méghozzá a közelharcra fókuszálva. Hamarosan bele is kóstolhatunk, hiszen június 27-én lesz a technikai alfa teszt.
  • Blair Witch - A blairi boszorkány legendáját feldolgozó horrorjáték augusztus 30-án érkezik.
  • Minecraft Dungeons - Dungeonpucolós móka a százmilliós világsiker stílusában, amely 2020 tavaszán érkezik, négyfős kooperatív játéklehetőséggel.
  • Dragon Ball Z: Kakarot - A korábban bejelentett DBZ akció-RPG, amely úgy tűnik, nagyon szorosan kapcsolódik majd az anime cselekményéhez. 2020-ban érkezik.
  • 12 Minutes - Egy nem mindennapi interaktív thriller, ahol a főhősnek egy hátborzongató 12 perces időhurokból kell valahogy kiszabadulnia.
  • LEGO Star Wars: The Skywalker Saga - Egyetlen LEGO-játékban egyesítik a kilenc Star Wars-filmet, 2020-as megjelenéssel.
  • Forza Horizon 4: LEGO Speed Champions - Még egy kis LEGO, ezúttal a Forza Horizon 4 kapcsán. A kegyetlenül ötletes és hangulatos kiegészítő pár nap múlva érkezik.
  • Microsoft Flight Simulator - Az Azure cloud-hálózat ereje hajtja a Microsoft repülős szimulátor szériájának eddigi leglenyűgözőbb darabját.
  • Spiritfarer - Kellemesnek ígérkező indie gyöngyszem a Thunderlotus fejlesztésében.

...ÉS AKIKET MÁR ISMERTÜNK

Napjaink egyik legjobban várt játéka, a Cyberpunk 2077 minden idők egyik legmenőbb E3-as öt percét kapta, a CD Projekt RED készülő alkotásának megjelenési dátumát ugyanis nem más, mint Keanu Reeves konferálta fel. Végül azok nyerték a fogadást, akik a jövő tavaszi premierre fogadtak: a Cyberpunk 2077 április 16-án érkezik. Ja, és a John Wick által (is) szupermenő státuszba emelkedő színész felbukkanása sem véletlen, hiszen ő is szerepelni fog a játékban, ahogy ez az új trailerből is kiderül.

Többek között az alábbi címekről is láthattunk egy-egy új trailert.

  • Gears 5 - A TPS franchise legújabb darabja napra pontos megjelenési dátumot kapott: szeptember 10-én érkezik. De már korábban is kipróbálhatjuk, hiszen július 17-én jön a tech teszt, augusztus 19-én pedig a Horde módba kóstolhatunk majd bele.
  • Star Wars Jedi: Fallen Order - A tegnapi EA Play bemutatót követően most egy újabb kedvcsinálót kaptunk a Respawn-féle Star Wars-játékból.
  • Borderlands 3 - Ennek kapcsán fontos újdonság, hogy bejelentették, sőt mától elérhetővé is tették az ingyenes Commander Lilith & The Fight for Sanctuary DLC-t, mely a második és a harmadik részt köti össze.
  • Dying Light 2 - A következő PC Guruban bővebben is olvashattok a folytatásról, melyről kiderült, hogy 2020 tavaszán fog megjelenni.
  • The Outer Worlds - Az Obsidian Entertainment készülő RPG-je október 25-én debütál.
  • Wasteland 3 - Hosszas csendet követően kaptunk egy új trailert.
  • Ori and the Will of the Wisps - Február 11-i megjelenési dátumot kapott a mesés platformer-kaland következő felvonása.
  • Psychonauts 2 - Az új trailer mellett fontos hír, hogy a Double Fine csapata immáron az Xbox Game Studios kötelékébe tartozik, miután a Microsoft felvásárolta őket.
  • Age of Empires II Definitive Edition - A klasszikus RTS megújult formában tér vissza.

ÚJ KONTROLLER ÉS XBOX GAME PASS ÚJDONSÁGOK

Hardverfronton nemcsak a Project Scarlett volt az egyetlen bejelentés, hanem egy jóval kézenfoghatóbb újdonságot is kaptunk. Szó szerint, ugyanis az Elite kontroller második szériájáról van szó, állítható érzékenységű analóg karokkal, újratervezett ravaszokkal és tárolható beállításokkal - mindezt 40 órát bíró aksival, valamint kiemelkedő kényelemmel és gyártási minőséggel kombinálva.

Természetesen az Xbox Game Pass is kapott egy külön szekciót - már csak azért is, mert ugyebár PC-re is jön az előfizetési díjért cserébe több mint 100 játékot nyújtó szolgáltatás. Olyannyira, hogy a nyílt béta mától elérhető, méghozzá szuper pénztárcabarát, 300 forintos áron, benne olyan új címekkel, mint a Metro Exodus (igen, ennyit az Epic Store-exkluzivitásról) vagy a Hollow Knight. Érkezik emellett az Xbox Game Pass Ultimate is, amely egyetlen csomagban kínálja az Xbox Live Goldot, valamint az Xbox One és PC Game Pass hozzáférést, méghozzá 4.190 forintos havidíjért.