• Kiderült, hogy mennyibe kerül az Asus ROG Ally
  • A gyártó hordozható PC-je, amit a Steam Deck riválisának szánnak
  • Emellett a megjelenési dátumát és a specifikációit is megtudhattuk
  • Június 13-án várható a megjelenés

A Valve a mai napig elképesztően népszerű Steam Deckkel megmutatta, hogy igenis van jövője a hordozható (handheld) PC-knek, amit az is jól mutat, hogy már akad néhány alternatíva a piacon. Ezek viszont nem csupán erősebbek, de sokkal drágábbak is az imént említett masinánál, így nem csoda, hogy kevésbé lettek felkapottak. Nem úgy a közelmúltban bejelentett Asus ROG Ally, vagyis a neves gyártó legújabb gépe, amit nem titkoltan a Steam Deck ellen akarnak a ringbe küldeni – a tegnap kiderült információk alapján pedig minden esély megvan arra, hogy a hardver képes lesz megvetni a lábát ezen a piacon.

Ahogy azt a cég már jó előre bejelentette, tegnap megosztott "néhány" információt a masinával kapcsolatban, többek között az árát és a megjelenési dátumát is. Idehaza 308 000 forintot kell majd otthagynunk az üzletekben a gépért (az ősszel érkező, gyengébb változat ennél kevesebbe, olyan 250-260 ezer forintba fog kerülni), a debütálás pedig június 13-ra esik. Ami a kijelzőt illeti, egy 1920x1080-as, 7"-os, 120 Hz-es képfrissítést biztosító, 500 nites maximális fényerővel és AMD FreeSync Premium támogatással bíró képernyőt kapunk – mondjuk a legtöbb játék esetében nem nagyon fogjuk tudni kihasználni a magasabb képkockaszámot (legalábbis handheld üzemmódban), hiszen az elég hamar  lemerítené az akkumulátort. Persze a valódi erejét csak hálózatra kötve fogja megmutatni a gép, ebben az esetben már monitort is köthetünk rá (méghozzá a külön megvásárolható ROG Gaming Charger Dock segítségével), de akár egy külső videókártyával is megtoldhatjuk "kicsit" a teljesítményt. Egér és billentyűzet csatlakoztatásával pedig lényegében teljes értékű PC-ként is használhatjuk, így nem csupán játszani tudunk rajta, de például dolgozni is.

asusrogally.jpg

Ezt segíti elő az is, hogy a Windows 11 Home adja a hardver lelkét, de ha valaki nem akarja a Microsoft operációs rendszerét nézegetni, annak sem kell aggódnia, hiszen az Asus saját, Armoury Crate elnevezésű szoftverével (ami egy dedikált gombot is kapott a kijelző mellett) is könnyedén navigálhatunk a játékok között, valamint a beállításoktól kezdve az üzemidőn át egészen a gombkiosztásig finomhangolhatjuk a dolgokat. A masina figyelemre méltó erejét egy 5.1 GHz-es órajelű, 8-magos és 16-szálas AMD Ryzen Z1 Extreme processzor biztosítja, amit egy 4 GB VRAM-mal felvértezett GPU és 16 GB LPDDR5 RAM egészít ki. Az így kapott, megközelítőleg 8,6 TFlops-os teljesítmény garantálja, hogy még a legújabb játékok is gond nélkül fussanak – már persze a megfelelő beállítások között, hiszen a Steam Deckkel ellentétben az Ally-ra nem nagyon optimalizálják a programokat (legalábbis egyelőre). A finoman szólva is versenyképes árazásnak és a rendkívül erős komponenseknek köszönhetően tehát könnyedén a Valve gépének méltó kihívója lehet az Asus legújabb dobása, majd az idő eldönti, hogy mennyire jöttek be a gyártó számításai.