Egy legenda újra versenybe szállSandy Petersenhez vagy Ian Livingstone-hoz hasonlóan Ken Rolston is táblás, illetve papír-ceruza RPG-kkel kezdte pályafutását, írt kalandokat a Chaosium Stormbringer-szériájához és a Games Workshop Warhammerjéhez. A West End Games tervezője volt, az épp az idén a GDCA Maverick-díját átvevő Greg Costikyan társaként megteremtette a mai napig rendkívül népszerű, orwelli mélységű Paranoia RPG-t. Aztán átigazolt a Bethesdához, ahol a The Elder Scrolls széria harmadik és negyedik részének (plusz előbbi kiegészítő lemezeinek) főtervezőjeként tovább öregbítette maga és a cég jó hírét (egy interjúban azt nyilatkozta, hogy egomániásként inkább a Morrowind áll közelebb hozzá, mivel azt főleg egyedül tervezte, az Obliviont viszont nagy csapat gyúrta).

Az ősz hajú mester tavaly májusban jelentette be, hogy nyugdíjba vonul, és "sokat tangóharmonikázik, énekel, felkeresi barátait, idióta papír-ceruza RPG-kkel játszik, és játékkatonákat fest". Nos, úgy tűnik, mégsem tud olyan egyszerűen megválni az ipartól - hiába, nehéz is kiszakadni ebből a közegből. Tegnap a Big Huge Games sajtóközleményben jelentette be, hogy leszerződtette Ken Rolstont egy még be nem jelentett RPG tervezésére.

Tim Train, a cég elnöke a következővel kommentálta a döntést: "Ken csatlakozása a BHG merész, új irányát fémjelzi. Továbbra is korábbi címeinkhez, a Rise of Nationshöz és Rise of Legendshez hasonló RTS-játékok készítése mellett vagyunk elkötelezve, emellett viszont már jó pár éve tervbe vettük egy RPG készítését. Ken minden szinten fantasztikusan passzol mindebbe, és olyan vezéregyéniség, melyre szükségünk volt ahhoz, hogy az új vállalkozásunk sikeres legyen."

Ken Rolston maga így nyilatkozott: "Lehetőség, hogy a Big Huge Gamesnél dolgozzak? Ki tudott volna ellenállni? Úgy terveztem, hogy az Oblivion után visszavonulok és pihenek a babérjaimon, de Tim és víziókkal csábító hadserege egy meglepően eredeti és dörzsölt konzolos RPG ötletével állt elő... így ismét magamra vettem a hámot, és ráharaptam a zablára!"

Egy legenda újra versenybe szállNos, hogy az ő szóhasználatával éljek, egy ilyen paripával valóban versenyt lehet nyerni, ezt már a Bethesda-istálló is bebizonyította. Sajnos mondataiban ugye ott van a "konzolos RPG" kitétel, és azt is tudjuk, hogy a csapat Microsoft-érdekeltségű, jelenleg épp a Catant tolták ki Xbox 360-ra, de azért reméljük, hogy eljut PC-re is a cucc - persze előbb várjuk meg, mi is légyen az. Mindesetre fantasztikus csapat áll mögötte, hiszen ne feledjük, a BHG egyik létrehozója a Civilization II, az Alpha Centauri és a Colonization főtervezője, a Firaxis társalapítója, Brian Reynolds, és a fentebb említett, eddig piacra került játékaik is igen ütős darabok. Rolstonnal az élen valóban megvan a lehetőség valami egészen zseniális cím megalkotására...