PC-t venni/építeni nem éppen olcsó mulatság, különösen akkor, ha ez ember fia/lánya játszani is akar. A fejlesztések folyamatosak, egyre-másra jelennek meg a különböző árszegmensbe tartozó videokártyák, processzorok. Ugyanakkor más alkatrészekből nem tudnak eleget gyártani, így az elkövetkező időkben folyamatosan emelkedni fognak a PC árak, véli a Lenovo elnöke, Gianfranco Lanci.

És hogy milyen alkatrészek hiányoznak a piacról? Például a memóriák, tápok és monitorok. Emellett a drágulásnak még egy oka van: az, hogy egyre kevesebben vesznek számítógépet, így a profitmaximalizáció érdekében a gyártók megemelik az áraikat, legyen szó asztali gépről, notebookról vagy éppen all-in-one megoldásról. Az előző negyedévben világszerte 70,2 millió számítógépet értékesítettek az IDC piackutató számításai szerint, ami az előző év azonos időszakához képest 1,5%-os csökkenést jelent. A világ legnagyobb gyártóinak mindegyike, köztük az Apple és az ASUS is veszteséget szenvedett, az eladások 5,1 illetve 5,2 millió egységnél álltak meg az év végén. 

Az IDC azonban arra is felhívta a figyelmet, hogy az eladások stabilizálódni, majd lassan növekedni fognak: "A tradícionális PC szállítmányok csökkenése, amit az elmúlt öt évben tapasztaltunk, oldódni látszik, annak köszönhetően, hogy a felhasználók frissítik a rendszereiket. Jó lehetőség kínálkozik a PC növekedésére a kereskedelmi szegmensben, csakúgy, mint a polgári szegmensben, amiatt, hogy a mobil es tablet eladások lassulnak." -- áll a piackutató elemzésében.

Gamer PC